2024. április 26., péntek
MOL–INA-ÜGY

Zágrábnak ki kell fizetnie harmincmillió dolláros perköltséget

A svájci szövetségi bíróság szerint Zágrábnak ki kell fizetnie a döntőbírósági eljárás költségeit a Mol–INA-ügyben, annak ellenére, hogy Horvátország fellebbezett a határozat ellen – közölte az N1 horvát hírcsatorna kedden.

A horvát kormány még februárban fordult a svájci szövetségi bírósághoz jogorvoslatért. Andrej Plenković horvát miniszterelnök a sajtónak akkor úgy nyilatkozott: Horvátország a svájci szövetségi bíróságtól kéri, hogy helyezze hatályon kívül a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságnak (UNCITRAL) az Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát. A peranyag összeállításával Zágráb egy svájci ügyvédi irodát bízott meg.

A magyar sajtó elsőként közölte a hírt, hogy Horvátországnak több mint 30 millió dollárjába (9 milliárd forint) került a döntőbírósági eljárás a Mol–INA-ügyben. Ugyanakkor a horvát kormány máig nem erősítette meg az értesülést.

A genfi szövetségi bíróság azzal indokolta döntését, hogy csak abban az esetben menthető fel valaki a perköltségek kifizetése alól, ha az komoly anyagi gondot jelent számára vagy a másik fél – jelen esetben a Mol Nyrt. – egy kedvezőtlen határozat után nem tudná visszafizetni. A bíróság szerint azonban egyik eset sem áll fenn.

A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását. A Mol mindvégig tagadta a vádakat. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003. évi részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. (MTI)