2024. április 24., szerda

Piacorientált közvállalat

A városi támogatás mellett saját bevételekre is szert tesz a város legfiatalabb közvállalata

Tavaly decemberben kezdte meg működését az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat, mely a Városépítési Igazgatóság átszervezésével jött létre, azonban a vállalat tevékenysége lényegében nem változott, azt leszámítva, hogy a beruházási ügyek immár a közigazgatás hatáskörébe tartoznak.

Predrag Radivojević, a közvállalat igazgatója lapunknak elmondta, az új vállalatot több szolgálat, mégpedig az Útügyi, az Urbanisztikai és várostervezési, a Lakásügyi, a Pénzügyi és könyvelői, valamint a Jogi és általános ügyek, illetve közbeszerzések Szolgálata alkotják.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Az Útügyi Szolgálat hatáskörébe a szakműveletek, továbbá a város utcáinak felújítási, karbantartási és védelmi munkálatainak felügyelete és a munkálatokkal kapcsolatos megbízások kiadása tartozik. Ezen belül elsősorban az úttestek, járdák, kerékpárutak, valamint a közúti jelzőtáblák és útburkolati jelek karbantartására kell gondolni. Emellett a hatáskörünkbe tartozik a közvilágítás, a térfigyelő rendszer, a közlekedési lámpák, játszóterek, sportpályák, autóbuszmegállók és a városi berendezések karbantartása is. A Várostervezési Szolgálat a tervdokumentációkkal, városrendezési projektumokkal és az építkezési szabályokkal, a Lakásüzemeltetési Szolgálat pedig a többcsaládos lakóépületek karbantartásával, felújításával és újjáépítésével foglalkozik – mondta el Predrag Radivojević.

Mivel az új költségvetési törvény alapján az önkormányzati alapítású közvállalatok, alapok és igazgatóságok, melyeket a közbevételekből finanszíroznak, 2016. december 1-je óta nem lehetnek közvetett felhasználói a városi költségvetésnek, ezért volt szükség az új közvállalat és a városi Beruházási és Fejlesztési Titkárság megalakítására, mely utóbbi hatáskörébe átkerült minden beruházással kapcsolatos tevékenység, így minden városi beruházást egy helyről irányítanak majd, ami sokkal hatékonyabb rendszert is feltételez.

Az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat részben városi támogatással, részben pedig önerőből származó bevételekből működik, melyet különféle szolgáltatások nyújtásán keresztül fog megvalósítani. Mint az igazgató rámutatott, az a céljuk, hogy a vállalat minél inkább a piac felé forduljon, melyhez az árait is igazítja, s hogy ezzel párhuzamosan minél kevesebb támogatásra legyen szüksége, továbbá azzal, hogy a városi képviselő-testület határozatot hozott a helyi úthasználati díj bevezetéséről, ez is egy olyan bevételi forrása lesz a vállalatnak, amiből finanszírozni tudják a közutak felújítását, karbantartását és védelmét.

– Az idei év tervei között szerepel a közlekedés műszaki rendezéséről szóló projektum kidolgozása, melybe a közvállalatunk is bekapcsolódott. A projektum által megteremtődik a feltétel arra, hogy létrehozzuk a közlekedési jelzések kataszterét, ami által javul a közlekedési jelzések nyilvántartásának vezetése, egyúttal hatékonyabbá válik a karbantartásuk is. Ezenkívül tervbe vettük, hogy a közlekedési lámpák és a közvilágítás karbantartási munkálatai során fokozatosan lecseréljük a jelenlegi standard lámpákat LED lámpákra, ami energiatakarékosabb, hatékonyabbá teszi a berendezés kihasználtságát és a karbantartás költségei is csökkennek. A várostervezési szolgálat keretén belül a legfontosabb feladatunk a 2030-ig szóló városrendezési főterv kidolgozása, melybe még az idén belekezdünk, és várhatóan jövőre készül el. Ezzel párhuzamosan a többi fő szabályozási terv is kidolgozásra kerül, így a város teljes területére meglesznek a tervek. A városrendezési főtervben korrigáljuk majd az építkezési területek határát és kategorizáljuk a városi utakat is – tudtuk meg az igazgatótól.