2024. április 20., szombat

Iskolafelújítás lesz a nyáron

Az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolában a szünidő alatt dolgozik a kivitelező

Az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolában és annak radičevići kihelyezett épületében is ablakokat, padlót cserélnek, tetőt javítanak és meszelnek.

A Zdravko-iskola diákjai szeptemberben egy teljesen felújított intézményben ülhetnek majd be a padba (Fotó: Fehér Rózsa)

A Zdravko-iskola diákjai szeptemberben egy teljesen felújított intézményben ülhetnek majd be a padba (Fotó: Fehér Rózsa)

A felújítások 31 millió dinárba kerülnek, ebből 18 millió dinárt az önkormányzat, 13 milliót a gazdasági minisztérium áll. Ezt a hírt először tavaly szeptemberben harangozták be az illetékesek, de a bejelentett munkálatok a mai napig nem kezdődtek meg. A felújítás azért csúszik, mert az egyik ajánlattevő, a GP Novi Bečej panasszal élt a közbeszerzési eljárás eredménye miatt. A minisztériumtól elnyert összeget eredetileg a tavalyi költségvetési időszakban, azaz december 31-éig kellett volna elkölteni.
A megígért felújítások a tanév végén kezdődnek meg – tudtuk meg Suzana Đukić igazgatónőtől. Ez azért jó hír, mert így a diákoknak a munkálatok ideje alatt nem kell más tanintézményekbe járniuk, mivel a kivitelező a nyári szünidőben befejezheti a felújítást. Ezzel a feladattal a kragujevaci Anigor vállalatot bízták meg. Egyebek mellett rendbe hozza a tetőszerkezeteket, kicseréli az ereszcsatornákat, a padlókat, a nyílászárókat, fest, mázol, szigetel és meszel. Az önkormányzat az utóbbi években több tanintézményben is támogatott hasonló, többnyire energiahatékonysági beruházást, 2013-ban az Óbecsei Gimnázium nyílászáróit cserélték ki, a Műszaki Iskolában új, modern és hatékony fűtési alállomást építettek be, de a Sever Đurkić és a Zdravko Gložanski Általános Iskola is átesett már némi felújításon.
A Zdravko-iskolán várható nyári munkálatokkal párhuzamosan valószínűleg az iskola utcáját, a Dositej utcát is átalakítják, ahol a kivitelező a földfelszín alatti hő- és egyéb vezetékeken, valamint az úton és a járdákon fog dolgozni, a Dositej utca és az áruház közötti telken pedig egy modern, a gyerekek igényeinek jobban megfelelő játszóteret szeretnének létrehozni.