2024. március 28., csütörtök
Szófigyelő

Alkalmattán

Az alkalmattán szóra egy magyarkanizsai hirdetésben figyeltem fel, amely egy villanypóznára volt kiragasztva. „Hétvégenként disco alkalmattán fuvarozást vállalok megbeszélés szerint.” Itt az alkalmával szó helyett áll ugyan, de még így is meg lehet róla állapítani, hogy az alkalomadtán szóból való csonkítással jött létre.

Az alkalomadtán határozószóhoz hasonlóan az alkalmattán is elsősorban azt jelenti, hogy `amikor alkalom, lehetőség kínálkozik valamire`: Én azt szűrtem le, hogy a processzor a gyenge láncszem, amit alkalmattán mindenképp le fogok cserélni. – Ha van pl. nálunk mobiltelefon, elegendő technika áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy alkalmattán egy műsor részesei legyünk. – Van, hogy egyszerűen lefagyasztom a már megsült kacsahúst, és alkalmattán elkészítem vacsorának. – De ha átállítom, akkor alkalmattán, amikor a netet használni akarom, gondolom nem fog menni. – Szeretek írni, rajzolgatni, olvasni és alkalmattán bulizni. – Köszi a tanácsokat. Majd alkalmattán megvágom a képet. – Nálam van az Orsis kép, alkalmattán átküldöm mailon. – Mikor játszik, adok alkalmattán mindig a szájába almadarabokat, narancsot, banánt, vagy amilyen gyümölcs van itthon éppen.

Másik tipikus jelentése az alkalmattán szónak, hogy `adódó alkalomkor, néha-néha; alkalomszerűen`: Esőben nem használtam a bőrkabátot, még csak alkalmattán vettem fel. – Kinek szép szempillája van, ne fesse ki csak alkalmattán! – A abrongynak van egy pingáló barátnéja, valami egri csaj, aki gondolom alkalmattán tanulmányozza a reneszánsz gyönyört. – Alkalmattán a telón is megkapom, de ritka. – Innen Simagöröngyösről alkalmattán feljárok Bp-re, és akkor megnézem. – Komolyzenét is alkalmattán szoktam hallgatni. – Szerintem nagyban függ attól, hogy rendszeresen, vagy csak alkalmattán kell azt a súlyt vinnie. – Csak kínomban nevetgéltem alkalmattán. – Az inkább csak olyan, hogy alkalmattán meghallgatom. – A 300-as vezérműtengely miatt alkalmattán lefullad a szemét.– Bár úgy tudom, még egy üzemképes van köztük, de csak alkalmattán veszik elő! – Hát az én párom is azt mondta, csak alkalmattán sminkelem magam.

Olykor a régies, választékos alkalmasint szó helyett élnek vele a beszélők, ilyenkor `feltehetőleg, valószínűleg` a jelentése: Ezt alkalmattán így akarták a csak miattuk érkező sokezres tömegnek emlékezetessé tenni. – Igenis van olyan terápia a progeszteron pótlására, ami nem veszélyes, és alkalmattán hatásosabb is, mint a női krémek.