2024. április 20., szombat

A Mediawave idei díjazottja Döbrei Dénes

Idén is megrendezik a komáromi monostori erődben a 27. Tartóshullám Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlétet április 27-től május 1-jéig. A fesztiválon minden évben díjazzák a különböző művészeti ágazatokban tevékenykedő alkotók legjobbjait.

Idén a Párhuzamos Kultúráért kitüntetettjei között van Döbrei Dénes vajdasági színész, táncos, koreográfus is, aki – az ismertető szerint - 1980-1984 között az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán szerzett diplomát. 1984-1989-ig a Szabadkai Népszínház tagja. 1986-ban Lálity István szabadkai rendezővel megalapítják a Nyári Mozi Színházi Közösséget. 1989-től tagja a Nagy József vezette Theater JEL, később Orleans-i Nemzeti Koreográfiai Központnak. Koreográfusként és filmszínészként is számos darab és alakítás kötődik a nevéhez. Díjai: 1985 – Gondviselés (rendező: Erdőss Pál) – a Rio de Janeiró-i filmfesztivál színészi nagydíja, 1998 – Szél a zsákban (Theater JEL, rendező-koreográfus: Nagy József) – a legjobb táncosnak járó díj a szarajevói MESS fesztiválon, 2007 – Csáth Géza: Emma (Szabadkai Népszínház; rendező Fekete Péter) – legjobb koreográfusnak járó Sterija-díj az újvidéki Sterija fesztiválon.

Kiváló fesztivál vagyunk, papírunk is van róla! – állítják magukról a szervezők, hiszen a napokban érkezet meg a hír, hogy az EFFE, az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért Program nemzetközi zsűrijének értékelése szerint a Mediawave felkerült a legjobb európai fesztiválok listájára. “Kiváló minőségi fesztivál, nagyszerű szervezőkkel a háttérben. Állják a sarat legnehezebb időkben is, kitartanak szellemiségük, művészeti értékeik mellett és terjesztik a megálmodott céljaikat” - ezekkel a szavakkal minősítette a fesztivált a zsűri, mondta Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának vezetője. Hogy miért kaphatta meg a rendezvény ezt a minősítést? Valószínűleg azért, mert évek óta kitartó művészeti megújító tevékenységet végeznek - tette hozzá.

A Tartóshullámra keresztelt fesztivál, azaz Együttlét idei fő tematikája az 500 évvel ezelőtt indult reformáció. A szervezők a vallási eseményt művészeti aspektusban vizsgálják, a megújulás témakörében közösségi pályázati felhívást írtak ki. A pályázatra filmes, építész, installációs, képzőművészeti és közösségi ötletek érkeztek, ezek a Mediawave alatt meg is valósulnak.

A 2017. évi Együttlét egyik legattraktívabb produkciója a Ferenczi György és a Rackjam, valamint a The Flock Project művészeti csoport együttműködésében mutatkozik meg. A koncert alatt a Simorág Tánccirkusz és a Tűzmadarak tagjai táncra perdülnek az erőd függőleges falán: a lélegzetelállító koreográfia a zenekar és a nézők feje felett kel életre.

Tanzániából érkezik a Mediawave másik izgalmas előadója, Vitali Maembe, aki a budapesti undergroundban jól ismert Songoro Fatime meghívására jön Magyarországra. Maembe április 29-én lép fel az erődben. Nem maradnak el az Együttlétre évek óta visszajáró zenészek sem: Itt lesz az ef Zámbó Happy Dead Band, a Dresch & Grencsó Duó, a Kátai & Geröly Duó, Pándi Balázs, a Fajkusz banda és még sokan mások. A filmes versenyprogramban 90 filmet mutatnak be a világ minden részéből.

Ez már a hatodik Tartóshullám Mediawave, amelyet Komárom határában, egy kulturális végvárban, a monostori erődben, rendeznek. A kezdeti útkeresések, szárnypróbálgatások után a rendezvény belakta az erőd dunai bástyáját. Huszonegy év művészetközvetítés után az utóbbi öt évben a Mediawave csapata fokozatosan átáll a közösség alapú működésre, de közben nem feledi a kulturális közvetítéssel kapcsolatos erényeket sem.

A lakodalomhoz hasonlóan az egész Tartóshullám Együttlétet átszövi számtalan együttműködési forma a határon túli - formális és informális - magyar művészeti szervezetekkel. Egyes kapcsolatok negyedszázados múltra tekintenek vissza. Több szekcióban a vajdaságiak is bemutatkoznak. Az április 29-30-ig tartó Malomfesztivál Sarok rendezvényen látogatható lesz a vajdasági (Orom) kapcsolatépítő asztala, ahol fotókiállítással, kötetlen beszélgetésekkel, vajdasági étel- és italkóstolóval várják az érdeklődőket. Delegációvezető: Szerda Zsófi (Szabadka). Április 28-29. délután a vajdasági Symposion (Szabadka) kiadvány kapcsolatépítő asztalánál kötetlen beszélgetésekkel, kiadványokkal, pólószitázással, valamint egy időzített bemutatkozás silent movie-val lepik meg a nagyérdeműt. Vezető: Sirbik Attila (Szabadka).