2024. április 23., kedd

Már csaknem hétszázan haltak meg a kormányellenes tüntetések során Etiópiában

Már csaknem hétszázra nőtt azoknak a száma, akik a 2015 novembere óta tartó kormányellenes tiltakozásokon vesztették életüket, a tüntetések kapcsán jelenleg is rendkívüli állapot van érvényben Etiópiában - közölte kedden a kormányközeli Etióp Emberi Jogi Bizottság (EHRC).

2015 novemberében kezdődtek és az egész kelet-afrikai országon végigsöpörtek a szélesebb politikai szabadságjogokat követelő tiltakozások, melyek kapcsán különböző emberi jogi csoportok azzal vádolják az etióp kormányt, hogy "elnyomja az ellenvéleményeket".

Ezzel szemben az EHRC jelentése javarészt az ellenzéki csoportokat hibáztatja, amiért - a bizottság álláspontja szerint - illegális gyűléseket hívott össze a forrongó Oromia és egyéb szövetségi államokban. A beszámoló ugyanakkor hozzáteszi, hogy a biztonsági erők nem voltak felkészülve a zavargásokra, melyek kapcsán végül tavaly októberben rendkívüli állapotot vezettek be, miután egy kormányellenes tiltakozáson több mint 55 tüntetőt taposott halálra a könnygáztól és lövésektől megriadt tömeg. Idén márciusban a törvényhozók újabb négy hónappal hosszabbították meg az eredetileg fél évre elrendelt szükségállapotot.

Eközben emberi jogi csoportok azzal vádolják az etióp kormányt, hogy bizonyos esetekben a bírósági eljárás lefolytatása nélkül rendelt el kivégzéseket, valamint sürgette a független vizsgálatokat. Betsate Terrefe, a független Emberi Jogi Tanács (HRC) ügyvezető igazgatójának elmondása szerint az Oromia szövetségi államának 33 részén vett minták kimutatták, hogy 103 bírósági eljárás nélküli kivégzést hajtottak végre a tüntetések során. "Képzeljük el, ez csak 33 helysége egyetlen államnak. Önökre bízom, hogy elképzeljék, mi lenne a teljes szám abban az esetben, ha az összes érintett állam összes helyiségében lefolytatnánk a vizsgálatot" - közölte Terrefe az AP amerikai hírügynökséggel.

A rendkívüli állapot alatt eddig már több mint 25 000 embert vettek őrizetbe a tüntetéseken való részvétel gyanújával. Közülük néhány ezret engedtek el azóta. A kormány részéről jelezték, hogy további "néhány ezer" embernek pedig a tüntetések előkészítése miatt bíróság előtt kell felelnie.