2024. március 29., péntek

Meghalt kéttucatnyi ember Deir-ez-Zór tartományban feltehetőleg a koalíciós erők légicsapásaiban

Meghalt legalább 23 ember - többségük civil - a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban feltehetőleg az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciós erők légicsapásaiban - közölte kedden egy aktivistahálózat.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen létrejött koalíciós erők egyelőre nem nyilatkoztak a szóban forgó esetekről. Mindig azt állították eddig, hogy igyekeznek elkerülni a civil áldozatokat, ennek ellenére az utóbbi hetekben többtucatnyi civil halt meg légitámadásaikban. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egy kedden kiadott jelentésében azt állítja, hogy az amerikai erők valószínűleg nem ellenőrizték elég alaposan a célpontot abban az esetben, amikor március 16-án több tucatnyi civil halálát okozták egy légitámadásban az északi Aleppó tartományban egy mecsetben.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) aktivistái szerint koalíciós harci gépek hajthatták végre azt a légitámadást hétfő este az iraki határ közelében lévő Bukamal városban, Deir-ez-Zór déli részén, amelyben meghalt három dzsihadista és 13 civil, köztük gyerekek. Északabbra, Huszeinijában pedig hét civil halt meg - tették hozzá.
Deir-ez-Zór nagy része az IÁ ellenőrzése alatt van, és kapcsolódik a dzsihadisták iraki területeihez.