2024. április 19., péntek

Birkalopás a határ közelében

A makkhetesi Mihajlo Antunović a Kőriserdő közelében alig ötszáz méterre a magyar határtól tartja a birkáit, egész nyáron itt legelnek. Péntekre, április 14-ére virradó éjjel két ismeretlen szerbül beszélő személy megtámadta Ivica Matin juhászt, megverték, megkötözték, majd egy harmadik személy segítségével autóval legalább tíz birkát elvittek.  A juhász előző este szokás szerint behajtotta és becsukta a juhokat a karámba.

A subotica.info hírportálnak adott nyilatkozatában a juhász elmondta, hogy fél tíz felé a kutyák erősen ugatni kezdtek, ezért kiment megnézni mit jeleznek, és ekkor két személy rátámadt a sötétben.

- Kinéztem a kisházból és ekkor valaki elkapta a grabancomat, ketten voltak, kirángattak, egyik legyűrt a földre és azt kiabálta: - Lezi, lezi na stomak. Lenyomot a földre és közben ököllel ütötte a fejemet. A másik támadó bement a kunyhóba, majd kijött és hátra kötözte a kezemet és összekötözte a lábamat. Elemlámpa volt náluk és azzal világítottak.

Bementek, engem kint hagytak az ajtó előtt, hárompercenként kinéztek rám, hogy mit csinálok. Közben mobilon beszéltek valakivel, és nem sokára jött egy autó, amely pótkocsit, utánfutót húzott maga után. Hallottam, hogy dobálják fel a megfogott birkákat az utánfutóra, majd amikor végeztek a pakolással, elhajtottak.

Időbe tellett mire kiszabadultam a kötelekből. Szóltam a gazdának, hogy baj van, a rendőrséget értesítettük, akik elvégezték a helyszínelést. A brutális módon elrabolt jószágok gazdája a Makkhetesen, a Paraćini utca 22-es számban lakó Mihajlo Antunović (024/550-503) kéri mindazokat, akik esetleg valamit tudnak a birkák hollétéről, a lehetséges elkövetőkről, hogy azt mielőbb jelentsék neki vagy a rendőrségnek. Szerinte nagy valószínűséggel húsvétra levágták és eladták a birkáit, ezért akik tudnak róla, hogy valaki nagyobb mennyiségű birkahúst kínált eladásra, azt is jelentse.

Magyarország felől nem jöhettek a rablók a kettős kerítésen keresztül. Szinte bizonyos, hogy az elkövetők Szabadka környékiek voltak, akik ismerték a terepet és éjjel tudtak tájékozódni a környéken.