2024. április 25., csütörtök

Élhetőbb falut akarnak

A moholi helyi közösségi választáson felkészült és sokoldalú tanácstagjelölteket támogat a VMSZ

Moholon április 23-án, vasárnap helyi közösségi tanácstagválasztást tartanak, amelyen 13 jelöltet támogat a Vajdasági Magyar Szövetség moholi helyi szervezete. A megújult pártszervezet céljairól és a helyi közösségi szerepvállalásról kérdeztük Rigó Flórián elnököt és tanácstagjelöltet.

Megújult a VMSZ Moholon. Mit jelenthet ez a moholi magyarság, a falu, a helyi közösség számára?

– A megújult moholi szervezettel egy erős csapatot hoztunk létre, amely meg tud küzdeni a kihívásokkal. Van közöttünk földműves, pedagógus, nyugdíjas, kétkezi munkás, egyetemista, az élet legkülönfélébb területei képviseltetik magukat a csapatunkban, ami azzal az előnnyel jár, hogy mindezeknek a csoportoknak ismerjük az igényeit és a sajátosságait. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a helyi lakosság előrelépést tegyen a pályázati források irányába. Moholnak nagyobb mértékben kell belelépnie a jól működő, regionális pályázati apparátusokba és programokba. Segíteni tudjuk a földműveseket és a vállalkozókat a pályázati források hatékonyabb kiaknázásában, ami összhangban van a VMSZ terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának megvalósításával is. Fontos szerepe van egy közösség életében a civil szférának, ezért előnyt élvez az egyesületekkel való együttműködés. Rajtunk keresztül a moholiaknak erős érdekképviseletük lehet a magasabb politikában. A helyi magyarság érdekvédelmének bástyái tudunk lenni, az eddiginél sokrétűbbé és szorosabbá tudjuk fűzni a kapcsolatokat a községen belül és kívül is.

Mik azok a konkrét célok, és hogyan akarják azokat megvalósítani a VMSZ által támogatott tanácstagjelöltek, ha megválasztják őket?

– Szeretnénk közelebb hozni a helyi közösséget az emberekhez, magasabb szintre emelni a lakossággal folytatott kommunikációt. Meghallgatni őket, a helyi problémákra megoldást találni, és nem magasröptű célokat kergetni. A kivándorlást és a munkanélküliséget nem tudjuk felszámolni, de élhetőbb lehetne a falu. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekekre, a nyugdíjasokra és a környezetünkre. Fontos, hogy a gyerekeink olyan környezetben nőjenek fel, amely építi őket, és hozzá tud járulni a fejlődésükhöz. Olyan példát mutassunk, amivel azonosulni tudnak. Az általunk támogatott jelöltek és jómagam is olyan döntéseket hozunk, amelyek mellett emelt fővel élhetünk továbbra is a szomszédaink között. Ami a gazdasági oldalát illeti a terveinknek, a legfontosabb az, hogy össze kell hangolni a beruházásokat az önkormányzati költségvetéssel, ami hatékonyabbá tudja tenni a helyi pénz felhasználását is. A csapatban vannak tapasztalt pályázatírók, szeretnénk erre a területre is nagyobb hangsúlyt fektetni. Ez egy nagy lehetőség, amelyet eddig kismértékben használtak ki a helyi közösségben. Ezzel kapcsolatban többet hallhatnak tőlünk az emberek a konvenciónkon, amit szerdán, április 19-én, este fél nyolctól tartunk a La Felicita rendezvényteremben.

A moholi helyi közösségi választás VMSZ által támogatott jelöltjei: Csicsman Tibor, Ugrnov Szilvia, Kurunczi Andor, Mester Mónika, Magó Attila, Rigó Flórián, Szőke Edvárd, Čorić Izabella, Kocsmáros Vilmos, Sztári Tünde, Nagy Ferenc, Báity Ferenc, Almádi Éva