2024. április 19., péntek
SZALSZÁVAL A KONYHÁBAN

Mandulás rizstej

...és általában a növényi tejekről

Tej vagy nem tej? Emberi táplálék, vagy kizárólag a kisbocik eledele? Sűrűn feszegetett téma mostanában, ami egyáltalán nem meglepő, mert egyre több a tejérzékenyek száma.

Arról is olvashatunk, hogy a virágporra, porra való érzékenység, sőt az asztma hátterében is lappanghat tejérzékenység, mivel a tej emészthetetlen része a légutakon lerakódhat salakanyagok formájában. Ha valakinek ilyen jellegű problémája van, nem árt utánanézni, tejérzékenység van-e esetleg a háttérben.

Arról hogy fogyasszunk-e tejet vagy sem, egyébként nem indítanék vitát, felnőttként mindenki érzi és tudja, mi esik jól neki, ezáltal el is tudja dönteni, mit fogyaszt szívesen. A kisgyerekeknél ez nehezebb eset, viszont egy nagyon jó tippet olvastam az egyik makrobiotikus szakácskönyvben: másfél-két éves korától mindennap tegyünk a kisgyerek elé két poharat. Egyikbe tejet, a másikba teát öntsünk, mindkettőt cukrozatlanul! Bízzunk a döntésében! A kalciumot növények által is bejuttathatjuk a szervezetbe (szezámmag, mandula, szója, petrezselyemzöld, brokkoli, répa formájában, és még lehetne sorolni). Ha nagyobb gyerekről van szó, és nem szereti a tejet, ne próbáljuk becsapni kakaós tej formájában. Inkább készítsünk neki más kalciumban gazdag táplálékot. Pl. gabonatejet!

Én sem vagyok puszibarátságban a tehéntejjel. Kiskorom óta nem szeretem az ízét, s később kiderült, kissé allergiás is vagyok rá. A gabonatejeket viszont nagyon szeretem. Igaz, nem viszem túlzásba a fogyasztásukat, viszont amikor főzök, egy-egy fogásnál, ahol elengedhetetlen a tej, bevetem a gabonatejet. A boltban elég drágák, de ha otthon csináljuk, nagyon olcsó, és tényleg egyszerű elkészíteni. A hűtőszekrényben eláll 4 napig is. Az olajos magvak kalcium-tartalma magas, több esetben meghaladja a tejét is (pl. szezámmag). A gabonák szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az ásványi anyagot.

Persze nem akarok senkit átverni, a gabonatej nem olyan ízű, mint a tehéntej! Íztelenebb, ezért nem árt hozzáadni fahéjat, csipetnyi sót, vaníliarudat vagy vaníliás cukrot, és pici mézet is. Amikor kávéba rakom, szintén más ízű lesz, mint valódi tejjel, vizesebb, de meg lehet szokni, én szeretem.

Gabonatejet készítettem zabból, zabpehelyből és rizsből. A zabból lett a legfinomabb. A csonthéjasok közül pedig mandulából és mogyoróból. Persze másból is lehet készíteni ezt az itókát: például magvakból (mákból), kölesből, hajdinából is. A www.fittnok.hu internetes oldalon elolvashatjuk mi mindenből készíthetünk növényi tejet, és azt is, hogyan (egyébként, akit érdekel a reformkonyha, nézzen szét a blogon, szuper receptek, ötletek vannak).

Én úgy készítem a növényi tejeket, hogy beáztatom a bizonyos gabonát vagy csonthéjast (12–24 órára, attól függően, milyent készítek), majd leöntöm az áztatóvizet, átmosom az alapanyagot, felöntöm tiszta vízzel, hozzáadok egy kevés olajat, sót, és ha édességként fogom fogyasztani, vagy sütibe szeretném felhasználni, rakok bele mézet, fahéjat, vaníliás cukrot. Botmixerrel összeturmixolom, majd leszűröm.

Nemrégiben az egyik bevásárlóközpont biopolcát nézegetve találtam rá a mandulás rizstejre. Nem volt olcsó, de mivel kíváncsi voltam, gyorsan meggyőztem magam, és megvettem. És nem bántam meg. Nagyon finom ital. Ilyenektől kapom aztán én is a motivációt. Megcsinálom én is, de meg ám! (Nem is olyan könnyű ezeket a finomra elkészített, ízlelőbimbóknak kedvező gyári dolgokat leutánozni. Legyen finom, egészséges is, ne legyen benne egészségünkre káros anyag, és legyen legalább olyan jó ízű, mint a bolti.)

A boltokban most már megjelent a növényitej-készítő gép, ami szintén nem olcsóság. Volt alkalmam kóstolni mogyorótejet, ami egy ilyen géppel készült, bevallom, finomabb volt, mint az én kézzel készített mogyorótejem.

Mandulás rizstej

Teljes mértékben barna rizspárti vagyok, de ennél a receptnél kivételt tettem. Egyszerűen nem sikerült barna rizsből olyan finomra, mint a fehér rizsből.

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg mandula, 1 kk. őrölt fahéj, só, 1 tasak vaníliás cukor, 2 ek. méz.

Elkészítése: A rizst megmossuk, leöntjük forró vízzel, lefedjük, és 1 napig áztatjuk. A mandulát szintén leöntjük forró vízzel, hagyjuk állni 1 percet, ettől felpuhul a héja, és a vizet csak kinyomjuk belőle. A meghámozott mandulát szintén felöntjük vízzel, és 1 napig áztatjuk. 24 óra után a rizsről leöntjük a vizet, magas falú edénybe rakjuk, felöntjük egy liter tiszta vízzel. A mandulát is az áztató vízzel együtt hozzáadjuk (ez kb. 1 liter és 1 dl víz összesen). Csipetnyi tengeri sót adunk hozzá, a mézet, a vaníliás cukrot (ha van otthon vaníliarúd, akkor inkább annak kikapart magjait) és a fahéjat. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd szűrőn vagy sűrű szövésű textílián átszűrjük. Lehet még utólag ízesíteni mézzel vagy fahéjjal. A hűtőben 4 napig eláll. Ne dobjuk ki a sürejét, ami megmaradt a szűrésből, rakjunk bele gyümölcsöt, magvakat, mézet, finom kását lehet főzni belőle.

Kávéba szoktam tenni, pudingot főzök vele, zabpelyhet áztatok bele, édesség utáni vágyamat csillapítom vele.