2024. április 18., csütörtök

Mezei Szilárd és zenekara Zágrábban

A régió egyik legjelentősebb kortárszenei fesztiválján lépnek színpadra

Április 23-án, vasárnap a nagy hagyományokkal rendelkező Zágrábi Zenei Biennálén lép színpadra Mezei Szilárd és zenekara, a Mezei Szilárd Septet, amelynek tagjai másnap, április 24-én, hétfőn, Ljubljanában, a Gromka nevű klubban adnak koncertet. A tervek szerint a horvát fővárosban egy rövidebb, kb. egyórás, a szlovénban pedig egy hosszabb, két szettből álló anyagot hallhat majd tőlük a közönség.

– Nagy öröm számunkra, hogy meghívást kaptunk a Zágrábi Zenei Biennáléra, hiszen ez a rendezvény nemcsak a régió, hanem egész Európa egyik legjelentősebb kortárszenei fesztiválja, amelynek programjában általában a kortárs komolyzene kap leghangsúlyosabb szerepet, ugyanakkor mindig vannak olyan fellépői is, akik modern dzsesszzenét játszanak. Azaz talán nem túlzás azt állítani, hogy a koncepciója hasonló, mint amilyen egykor a Kanizsai Jazz Fesztiválé volt, akkor, amikor még Bicskei Zoltán volt a fő szervezője – mondta el lapunknak nyilatkozva Mezei Szilárd, hozzátéve, Zágrábba és Ljubljanába a Mezei Szilárd Septet állandó felállásával utaznak, amelynek tagjai Branislav Aksin (trombon), Andrea Berendika (fuvola), Csík István (dob), Malina Ervin (nagybőgő), Mezei Szilárd (brácsa), Pozsár Máté (zongora) és Bogdan Ranković (altszaxofon és basszusklarinét).

– A tervek szerint az én szerzeményeimet adjuk majd elő, két lemez anyagából állítva össze a koncert programját, és úgy néz ki, hogy Zágrábban egy rövidebb, kb. egyórás, Ljubljanában pedig egy hosszabb, két szettből álló anyagot hallhat majd tőlünk a közönség. Az ilyen típusú fellépéseknek egyébként általában igen sokféle hozadéka lehet a zenészek számára, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy például a mi esetünkben is igen nagy szerepe volt a közelmúltbeli Belgrádi Jazz Fesztiválon adott koncertünknek abban, hogy meghívást kaptunk a Zágrábi Zenei Biennáléra. Mivel az ilyen fesztiválokon általában a szakma is képviselteti magát, ezért gyakran előfordul, hogy egy-egy ilyen rendezvényen adott koncert után a fellépő zenekarok újabbnál újabb meghívásokat kapnak, amelyek azután további lehetőségeket is megnyithatnak előttük – magyarázta Mezei Szilárd, aki elmondta, a közeljövőben több új projektumot is terveznek, ezeknek a megvalósítása azonban egyelőre bizonytalan, hiszen nagymértékben függ a rendelkezésre álló anyagi forrásoktól, amelyeknek megléte egyelőre bizonytalan, hiszen a különféle pályázatok eredményei most még nem ismertek számukra.

– Az azonban már most egészen bizonyos, hogy külföldön rövidesen két lemezem is megjelenik, amelyek közül az egyiket Vasco Trilla spanyol dobossal és Marina Džukljev újvidéki zongoristával vettük fel, és az angol FMR Records kiadásában lát majd napvilágot, a másikat pedig Nicola Guazzaloca olasz zongoristával rögzítettük, élőben egy luccai és egy bolognai koncerten, és az olasz Amirami Records fogja kiadni. Nemrég megjelent egy duólemezem is Jon Hemmersam dán gitárossal, amely az angliai Slam Productionsnál látott napvilágot, illetve a tavalyi év végén a híres Real World stúdióban – amelynek tulajdonosa Peter Gabriel – is felvettünk egy igen különleges anyagot Dame Evelyn Glennie világhírű skót ütőhangszer-művésszel, valamint Michael Jefry Stevens amerikai zongoristával és Jon Hemmersam dán gitárossal, és ez a lemez a tervek szerint 2018 elején jelenik majd meg a NAXOS kiadó gondozásában. Mindemellett folyamatosan komponálok és számos egyéb projektumon is dolgozom. Feladat tehát szerencsére továbbra is van bőven, így egyetlen pillanatig sem unatkozom – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Mezei Szilárd.