2024. április 18., csütörtök

A šidi migránsok egy részét más városokba helyezik át

Nenad Ivanišević, a Munkaügyi, a foglalkoztatási, a harcosok és a szociális kérdésekkel megbízott minisztérium államtitkára kilátásba helyezte, hogy a jelenleg Šiden tartózkodó kétezer migráns egy részét kisebb befogadó központokba helyezik át.

„A migránsok áthelyezését a mozgásuk jobb ellenőrzése céljából tesszük. A humanizmusunknak is van határa, Szerbia törvényeit tiszteletben kell tartani” – mondta Ivanišević a SZRTV-nek, hozzátéve, hogy a cél az, hogy a befogadó központok kisebbek legyenek.

Szavai szerint Szerbiában a befogadó központokban mintegy hatezer migráns tartózkodik, és még mintegy ezren vannak azokon kívül.

Ivanišević értékelése szerint a migránsoknak nem érdeke, hogy valamilyen bűncselekményt kövessenek el, mert az meggátolja őket abban, hogy folytathassák útjukat, és hogy a šidi incidens, amelyet egy migráns követett el a törvényszegések ritka példája.

„Sajnos mi incidensekről beszélünk, de itt van hatezer ember, akik betartják a törvényszabályokat, és nem okoznak problémákat” – mondta az államtitkár, aki hozzátette, hogy sajnálja, ha a šidi polgárok valamelyikének nyugtalanságot okozott az incidens, és megdicsérte Šid község polgármesterét, aki higgadtan beszélgetett, amikor az eset megtörtént.

Egy baltával felfegyverzett migráns egy héttel ezelőtt betört a šidi Štimac család házába, megfenyegette a 11 éves kislányukat, és ellopott mindent, ami a keze ügyébe került. Az új magyar jogszabályokat kommentálva – mégpedig azt, hogy azok, hogyan hatnak ki a szerbiai helyzetre – Ivanišević annyit mondott, hogy a helyzet stabil.

„A helyzet stabil, szinte alig van bejövetel, nem nagyon döntenek úgy, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be Szerbiában. Most egy új irányvétel van, az hogy visszatérnek Görögországba, mert az UNHCR program keretében lehetőség van a migránsok elosztására, a másik tendencia pedig az, hogy önként visszatérnek a kiinduló országba, ami különösképpen Afganisztánra jellemző” – mondta Ivanišević.