2024. április 18., csütörtök

A vastornyú templom

Az adai Szentháromság-templom kovácsoltvas tornya egyedülálló vidékünkön

Ada központjában 1795-ben épült fel és kisebb átalakításokkal ma is áll a Szentháromság római katolikus templom, amelyhez hasonlót máshol aligha lát az ember, hiszen az 53 méter magas tornyot 1972 óta nem cserép vagy bádog fedi, hanem vasidomokból összeállított kúpszerű szerkezet. Ada egyik büszkesége az új, szokatlan formájú és kivitelezésű torony, ami talán az egész világon egyedülálló, de vidékünkön bizonyosan.

Az adai templomot kovácsoltvas tornya mellett kör alakú galériakórusa teszi egyedivé. A templom belseje 1874-ben barokkformát kapott, és ekkor építették meg a nagykórust is. A templom küllemének megváltoztatást a múlt század második felében egy hatalmas vihar idézte elő, amiben a templomtorony súlyosan megrongálódott és teljes felújításra szorult. A templomtorony eredetileg nem így nézett ki, hanem fémlemezzel fedték le, és jóval alacsonyabb, 42 méter magas volt. A kortársak szerint a régi tornyot egy hatalmas vihar tette tönkre 1958. augusztus 20-án, Szent István-napján, amikor éppen bérmálkozást tartottak a templomban. A templomtorony felújítása azonban csak 11 év múltán, 1969-ben kezdődött meg, majd 1972-re fejeződött be. Az új torony vasidomokból készült, ami merészen és karcsún emelkedik az ég felé, akár egy gótikus katedrális tornya.

Az adai katolikus templom (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai katolikus templom (Csincsik Zsolt felvétele)

Habár 53 méteres magasságával az új templomtorony messze túlszárnyalta a korábbit, a vasszerkezetnek köszönhetően a viharok már kevésbé tehetnek kárt benne. Az új templomtorony építésénél egyébként a levegőből is dolgoztak az építők, akik a torony tetején lévő gömböt a kereszttel egy helikopter segítségével helyezték fel a helyére, mégpedig a helybeli lakosok tömege előtt, akik kíváncsian figyelték a műveletet.

A kovácsoltvas templomtoronyra az átutazó idegenek sokszor úgy tekintenek, mintha befejezetlen lenne, de az adaiak jól tudják, hogy ez így teljes, bár a jelenlegi torony létrejöttének történetéről keveset hallani.

 Egy adai lakos, a megboldogult id. Török Máté visszaemlékezéséből erre választ kaphatunk, hiszen kortársként részese volt a templomtorony újjáépítésének, valamint évtizedeken át tagja volt az egyházközség pasztorális tanácsának is.

A visszaemlékezéséből tudjuk, hogy mivel a tornyot le kellett bontani, az akkori plébánosnak, Gere Vincének az volt a kívánsága, hogy a templomtornyot magasítsák meg 42 méterről 53 méterre. Adán ugyanis akkor kezdték építeni az emeletes tömbházakat, és a plébános azt akarta, hogy a templomtorony messzebbre ellátsszon. Kiszámították, hogy milyen és mennyi vasra és pléhre van szükség a torony befedéséhez. Ennek alapján az egyházközség Csonka Gáspár építésszel megkötötte a szerződést. A vállalkozó azonban elgondolkodott vagy később valaki tanácsolta neki, gondolja végig, hogy elbírja-e az alap és a falak azt a túlsúlyt, ami a toronyra nehezedik az újabb magasítással. Majd szakemberekből bizottságot alakítottak, amely azon a véleményen volt, hogy ezzel túlságosan nagy súly nehezedne a templomtorony falazatára, ezért azt javasolták, hogy gyengébb és könnyebb szerkezetből állítsák össze a magasított tornyot, és ne fedjék be fémlemezzel, hogy a szél átjárhassa és ne dönthesse le. Id. Török Máté visszaemlékezései szerint az egyházközség ezt a magyarázatot nem akarta elfogadni és beperelte a vállalkozót, aki végül megnyerte a pert, de emiatt 3 évig húzódott a torony építése, s csak 1972-ben fejeződött be.

Az új, szokatlan formájú templomtorony talán az egész világon egyedülálló, de vidékünkön bizonyosan. Így érthető, hogy sokféle vélemény elhangzik róla, de az adaiak büszkék rá és helyi értéknek tartják. Király János adai helytörténész ezzel kapcsolatosan Urbán János adai származású író egyik novellájára hívja fel a figyelmet, amelyben a szerző a következőt írja a megújult templomtoronyról:

„A katolikus templom tornyát átépítették, és most úgy hat, mint a felhőkbe fúródó létra, melyen a tiszta és a bűnös lelkek vándorolnak le, föl.”

Az adai Szentháromság-templomnak egyébként nemcsak a tornya újult meg ezekben az években, hiszen 1971-ben új, árammal működő óraszerkezetet szereltek fel és villamosították a harangozást, majd a következő évben, 1972-ben az épület új külső vakolatot is kapott, illetve 1973-ban kibetonozták a templomudvart és a mellette lévő autóparkolót. Az elmúlt évben, 2016-ban ismét felújították a templomtornyot, ahol a harangoknál megtörtént a gerendázat felújítása, cseréje és megerősítése, valamint a lépcsőrész és a létrák rendbe tétele, falazási munkálatokat is végeztek, illetve a torony tetején szanálták a csapóajtót.

Az adai Szentháromság-templom tornyában napjainkban egyébként négy harang lakik, de a legnagyobbat nem használják, mert repedt. A legnagyobb a 788 kilogrammos Szentháromság nevű harang, amelyen ez olvasható: Hirdesse e harang a SZT. HÁROMSÁG dicsőségét és az adai R.K. hívek áldozatkészségét! A másik a Szent Péter és Pál nevű harang, rajta az apostolok alakjával és a következő szöveggel: Szent Péter és Pál, könyörögj érettünk! Ezt a két harangot 1923-ban szerelték fel. A Jézus Szíve nevű, 200 kilogrammos harang 1959-ben került a helyére, a következő felirattal: Jézusom, a te szent sebeid által bocsáss meg nekünk és könyörülj rajtunk! 1960-ban Szűz Anyánk, Patrónánk, vigyázz reánk! felirattal pedig Mária-harangot szenteltek fel.