2024. március 28., csütörtök

Az orosz kultúra napjai Zomborban

Az április 8-án kezdődött és 18-án záruló rendezvénysorozat keretében rendezett tárlatot szerdán a városba látogató Alekszandr Vasziljevics Csepurin őexcellenciája, Oroszország belgrádi nagykövete nyitotta meg.

A nagykövetet és kíséretét Dušanka Golubović polgármester asszony és Zoran Parčetić, a városi képviselő-testület elnöke fogadta az önkormányzat dísztermében.
Az Orosz Kultúra Napjai rendezvénysorozat megvalósítását a zombori Orosz–Szerb Baráti Társaság kezdeményezte, amelynek nevében a fogadáson a társaság alelnöke, prof. dr. Mara Knežević ecsetelte a nemzetek kulturális identitását, mint a megmaradás zálogát.
A fogadást és a rendezvény megszervezését megköszönő felszólalásában az orosz nagykövet kiemelte, hogy két ország, két nép kapcsolatát nem csupán állami szinten kell szemlélni.
– Elérkezett az idő, hogy a regionális kapcsolatokkal foglalkozzunk. Belgrádban megrendeztük Moszkva Napjait, hamarosan sor kerül Belgrád Napjaira Moszkvában. Lépésről lépésre közeledünk egymáshoz, ezt bizonyítja ez a zombori rendezvény is – mondta Csepurin.
A fogadás keretében a nagykövet és a városi képviselő-testület elnöke Dosztojevszkij válogatott műveit ajándékozta a zombori középiskoláknak. Az önkormányzati fogadást követően Alekszandr Csepurin a Városi Múzeumban megnyitotta Valery Lednev és Alena Alexandrovna szentpétervári származású képzőművészek közös tárlatát, majd kíséretével egyetemben részt vett a Népszínházban megtartott, orosz és szerb szerzők zeneműveinek koncertjén.