2024. március 29., péntek

Húsvét előtti zsongás a bácskossuthfalvi piacon

A szép idő és a friss áru vonzza a vevőket

A húsvét közeledtével a vevők és az árusok is megszaporodtak a szerdai bácskossuthfalvi piacon.

A bácskossuthfalvi piac húsvét előtt (K.P.D. felvétele)

A bácskossuthfalvi piac húsvét előtt (K.P.D. felvétele)

Elsősorban a veteményes- és a virágoskertünket gazdagíthatjuk az itt árult portékákból, de természetesen a konyhára való, és egyéb jellegű áru is beszerezhető. Paradicsom- és paprikapalántákból kétfélét ajánlottak az egyik gazdagon megrakott asztalnál. Amint azt az eladó magyarázta, a hazai kevesebb gondoskodást igényel, és olcsóbb is, a hibrid több figyelmet kér, viszont ha a törődés megfelelő, azt a növény egész évben meghálálja. Az úgynevezett tűzdelt palánta 40 dinárt ért, a tálcás egészen kis méretű paprikapalánta 20 dinárba került. A hazai paradicsom palántája 30–40 dinárért kelt el, a hibrid fürtös almaparadicsom 70 és 80 dinár között mozgott – mérettől függően. A káposzta ára 30 és 80 dinár között ingadozik mérettől és minőségtől függően. A friss spenót ára kilónként 80, a karfiol 60, az itt-ott hatalmas méretű korai retek 30-tól 40 dinárba került. A korai tököcske és az uborka kilóját egészen 200 dinárért mérték. Hatalmas méretű földiepret is árultak a viszonteladók, ez 200 dinárért kelt el.

A gyümölcsfacsemeték fajtától és mérettől függően 300-tól 500 dinárért keltek el. A szezonális és a primőr árucikkek mellett ezen a héten igazi tiszai halat is árultak, 150 dinárért mérték kilóját a dévérkeszegnek. A boltban is megvásárolható vetőmagok zacskója 40–50 dinárba került. A borsómagot 100 és a zöldbabot 150 dinárért lehetett megvenni, a dughagymát pedig 60-ért.

A gyümölcsfa-csemeték és a virágoskert ékei, a virágbokrok ezen a héten Kuláról és egészen Vrnjačka Banja környékéről, Dubičból érkeztek a piacra. A gyümölcsfákat mérettől és fajtától függően 300-tól 500 dinárig lehetett megvásárolni. A virágoskertünket a legolcsóbban palántánként 30–35 dináros áron tudjuk feldíszíteni a kisméretű egyszerű virágokkal, a büdöskékkel, bohócvirággal, a mézvirággal a pistike rokonokkal vagy többek között a begóniákkal. 120-tól 100 dinárba került a szegfűbokor. A folyós muskátlit cserepestől és mérettől függően 120-tól 200 dinárért árulták. A virágba és bimbóba borult kála 300 dinárba került.

A húsvéti kínálatnak talán a gyerekek örülhettek a legjobban, hiszen az egészen picurkától a hatalmas méretűig lehetett válogatni a magyarországi áruházakból származó csokitojásokból és a csokinyuszikból, egészen a 80 dináros ártól 800 dinárig tudtak rá költeni a szülők-nagyszülők-rokonok. Ez utóbbi körülbelül egy 25 cm-es, hatalmas méretű tojás volt. A füstölt sonka kilója függetlenül attól, hogy hazai vagy magyarországi behozatali, 650 dinárba került, a főttért 600-at kértek, a főtt csülökért 300-at. A Magyarországról behozott 35 dkg-os torma ára 120 dinár volt. Az igazi hazai feldolgozatlan – még reszeletlen tormát kilónként 500 dinárért mérték, a házilag elkészítettet, a befőttesüveg méretétől függően 200-tól 400 dinárért árulták az idei húsvéti piacon Bácskossuthfalván.