2024. március 28., csütörtök

Megérkezett az „áradat”

A legnagyobb tumultus a magyar-szerb határon nagypénteken délutántól nagyszombat délelőttig várható

Pénteken délelőtt érte el a vendégmunkások szokásos ünnepi áradata a szerb–magyar határt. Nyugat-Európában is a nagypéntek állami ünnep, ezért legtöbben ezen a napon indulnak útnak. A tapasztalatok szerint nagypénteken délutántól nagyszombat délelőttig tart a nagy roham.

(Fotó: Paszterkó Erika)

(Fotó: Paszterkó Erika)

A Horgos–Röszke határátkelőnél nagypénteken 11 és 12 óra között szemlátomást növekedett a várakozó autók száma. Annak ellenére, hogy a szerb oldalon bejövetelkor négy kapun keresztül juthattak be a gépjárművek az országba, ottjártunkkor közel kétszáz autó és mintegy tizenöt külföldi autóbusz várakozott.

A megkérdezettek elmondták, hogy a magyar oldalon tizenöt perc és fél óra között várakoztak az okmányok ellenőrzésére, a szerb oldalon pedig egy óra körüli volt a várakozás. Az egyik svájci vendégmunkás elmondta, hogy a külföldi autóutakon óriási a gépjárműforgalom, emiatt sokkal tovább tartott az utuk. Egy németországi rendszámú személyautó tulajdonosa elmondta, hogy az egyébként tízórás utat tizenöt óra alatt tették meg. A fiatalember, aki családjával Németországban él, azt is hozzátette, hogy akkora a torlódás a Németország–Szerbia útvonalon, mintha a fél ország idefelé tartana. A Szerbiai Autós-motoros Szövetség üzenetrögzítős tájékoztatója szerint pénteken délelőtt a horgosi határátkelőn az országba bejutásra egyórás várakozási időt jegyeztek. Az országból való kilépésre két kapunál mindössze húsz autó és két autóbusz várakozott. A leghosszabb várakozási idő húsz percre volt becsülhető a horgosi határátkelőnél.

A tumultus elkerülése érdekében az illetékesek azt javasolják, hogy aki teheti, vegye igénybe az ásotthalmi vagy a horgosi kettes számú határátkelőt.