2024. április 18., csütörtök

Bojan vakon is vállalkozik

Az óbecsei fiatalembernek a Tandem elnevezésű, belgrádi startup projekt nyújt támogatást

A belgrádi Médiaképzési Központ és a Rotary Club Beograd Dunav kezdeményezésére indult el tavaly a Tandem elnevezésű startup projekt.

Az elképzeléssel a vakokat és gyengén látókat szeretnék bekapcsolni a fiatalokat érintő programokba, és ehhez első partnerüket Óbecsén találták meg Bojan Biga személyében. A vak fiatalember nemcsak rendszeresen biciklizik az édesanyjával vagy az öccsével egy tandemen, hanem meg is bütyköli a kerékpárokat, sőt tandemeket is össze tud állítani – a startup projekt egy tandemkészítő kisvállalkozás beindításához nyújt segítséget Bojannak.
A belgrádiak kezdeményezéséhez az óbecsei Rotary Club is csatlakozott, és szombaton a Dunđerski-kastélyban megtartott jótékonysági előadáson, Zoran Subotički Od raja do beznjenice című, Laza Kostić és Lenka Dunđerski szerelméről szóló darabjának a bemutatása alkalmával pénzt gyűjtöttek a vállalkozás elindításához. Dragan Gligorićnak, az óbecsei Rotary Club elnökének az elmondása szerint több mint hatvanezer dinár jött össze, de a pénzadományok mellett Óbecsére érkezett 15 használt bicikli is, ezekből Bojan tandemeket készít majd. Mivel a kerékpárok készítése során a fiatalember néhány műveletet egyedül nem tud elvégezni, a hegesztésben és a festésben az óbecsei Műszaki Iskola diákjai segítenek neki.
Bojan kerékpárjait a belgrádi Adán fogják kikölcsönözni, de a tandemek bérlését nem fizettetik meg a vakokkal, a biciklikölcsönző bevételéből pedig Bojan is részesülni fog. A tervek között az is szerepel, hogy ha elkészül legalább tíz tandemkerékpár, Belgrádban Duna-parti biciklitúrákat szerveznek, amelyeken látók ülhetnek nyeregbe vakokkal.
Bojan egyébként gyógytornásznak tanult, gyakornokként hat hónapot dolgozott is az óbecsei gyógyfürdőben, de végül nem tudott elhelyezkedni a szakmájában. Bojanról dokumentumfilm is készült, ezért nemrég egy horvátországi filmfesztiválra is meghívást kapott – az elragadtatott házigazdák fel is kérték egy négyüléses kétkerekű elkészítésére.