2024. április 19., péntek

Kivonulással kezdődött az ülés

A magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnapi ülésének napirendjén huszonhét pont szerepelt. A kérdések és indítványok is visszakerültek a napirendi pontok közé, s ezek újabb alkalmat adtak az ellenzék kérdésfelvetéseire.

Archív felvétel

Archív felvétel

Ez alkalommal azonban rendhagyó módon zajlott az ülés, hiszen nem sokkal a kezdet után a Magyar Mozgalom tagjai és Harmath Miklós független képviselő kivonultak a teremből.

Halász Mónika, a Magyar Mozgalom frakcióvezetője lapunknak a következőképpen indokolta távozásukat az ülésről:

– Úgy éreztük, nem tudnánk jó szívvel részt venni az ülésen, hiszen tudjuk, milyen folyamatok zajlanak jelenleg az országban. Nem tudjuk legitimnek tartani a választásokat, ezért közösséget vállalva a nagyobb városokban tüntetőkkel, ily módon csatlakozva támogatjuk az ő követeléseiket.

Ettől függetlenül a testület határozatképes volt. Így az ülés több órán keresztül tartott ismét, mint ahogy az lassan most már megszokottá válik Magyarkanizsán. Magyarázható ez azzal is, hogy az UKROK képviselőcsoport nagyon aktív tagja, Tandari Zoltán minden egyes napirendi pont után szükségesnek érezte, hogy felszólaljon.

A napirendi pontokat kivétel nélkül elfogadták: a rendeletjavaslatokat a község lakásaival való rendelkezésről és az önkormányzati alapítású cégek és intézmények tavalyi munkájáról szóló jelentéseket. Kinevezésekre is sor került, mégpedig a Szociális Központban, ahol igazgatóváltás történik. Barát Kljajić Tímea családi okok miatt kérte felmentését, és a helyére Telek Krisztina pszichológus kerül majd, valamint a szociális-, gyermek-, harcos és rokkantvédelmi tanács élére Utasi Jenő került, a művelődési és oktatási tanács elnökhelyettesévé pedig dr. Bende Ilonát nevezték ki.

A kibővített napirendi pontok között szerepelt az oromi idegenforgalmi sportüdülő komplexum részletes szabályozási tervének a kidolgozása, ami reményt ad arra, hogy az utóbbi években igencsak nagy népszerűségnek örvendő szélmalom és környéke végre igazi turistacsalogatóvá, élhető és élvezhető környékké váljon.

A kérdések között felvetődött a téma, hogy van-e, és ha igen, mennyi az adóssága az önkormányzatnak. Erre a protokoll szerint a következő ülésen kaphat választ az ellenzék.

Fejsztámer Róbert polgármester hangsúlyozta: emberfeletti munkát végeznek azok a szakemberek, akik az ülésen beszámoltak tevékenységükről. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kivonult képviselők nem vettek részt az ülésen, és nem tudtak hozzászólni a napirendi pontokhoz.