2024. április 24., szerda

Rendelet a kerthelyiségekről

A tavalyi utcadekoráció… (Fotó: Fekete J. József)

A tavalyi utcadekoráció… (Fotó: Fekete J. József)

A nyári hónapokban gombamód szaporodnak a vendéglők, kávézók kerthelyiségei, különösen a sétálóutcában, akadályozva nemcsak a gyalogos közlekedést, hanem a mentők és a tűzoltók útvonalát is eltorlaszolják. Van ugyan a városnak rendelete a kerthelyiségekre vonatkozóan, de ennek ellenére újabb épületszerkezetek, napeellenzők jelennek meg a főutcán.
A városi tanács elérkezettnek látta az időt a helyzet rendezésének, ezért módosította a kerthelyiségekre vonatkozó szabályzatot.
A vendéglők előtt március elseje és november elseje közt üzemeltethető kerthelyiség, ha az időjárás megengedi. A módosított szabályzat előírja, hogy milyen méretű napellenző állítható föl a teraszokon, és milyen magasságban helyezhetők el.
Újdonság, hogy a beruházónak, vagyis a vendéglő tulajdonosának letétet kell fizetnie a városnak, mielőtt az kiadná a kerthelyiség üzemeltetési engedélyét. Ebből a letétből finanszírozza a városi közigazgatás a terasz eltávolítását, ha munkájának lezárásával ezt nem teszi meg a tulajdonos, illetve ha az illetékes hatóság kényszereltávolítást rendel el. A szabályzat pontosan megfogalmazza, milyen esetben rendelhető el a kerthelyiség eltávolítása, és annak a menetét is leírja.
A rendelet nyomán remélhetőleg rendeződik a teraszok ügye. Igaz, a héten már megjelent egy engedély nélkül emelt napellenző, ami kirí a sétálóutca hangulatából. Tavaly nyáron ugyanezen a helyen az utca fölött kifeszített zsinegekre tarka esernyőket erősítettek. Az ötlet tetszett a járókelőknek, sokan le is fényképezték.

… és az idei napellenző tartószerkezete (Fotó: Fekete J. József)

… és az idei napellenző tartószerkezete (Fotó: Fekete J. József)

Az esernyős megoldásnak ma is érvényes az engedélyeztetése, és a Čitaonička utca elején lévő vendéglők tulajdonosai és bérlői az idén is föl szerették volna szerelni az ernyőket, de valaki szemfüles volt, gyorsabban fölállított a helyükre egy napellenzőt.