2024. április 18., csütörtök

Fejlesztések a lehetőségekhez mérten

A topolyai Piac közvállalat szűkös anyagi keretek között gazdálkodva is kulturált környezetet biztosít az eladásra és vásárlásra – A napokban megkezdik a parkoló aszfaltozását

A topolyai piac nemcsak vásárlási lehetőséget biztosít a polgároknak, hanem kedvenc hétvégi találkozóhellyé is vált másfél évtizedes múltja során. A területet üzemeltető Piac közvállalat mindössze hat dolgozóval oldja meg a heti két piac és a havonként egyszer megrendezendő vásárok körüli feladatokat a szervezéstől a takarításig. Habár még van több hiányosság, amelyet szerény pénzügyi kereteik miatt nem tudnak elvégezni, mégis sikerült a tavalyi évben is kisebb befektetések révén fenntartani a kulturált eladási és vásárlási körülményeket.

Dragana Ogjenović (Kiss Zoltán felvétele)

Dragana Ogjenović (Kiss Zoltán felvétele)

– Az elmúlt év során is csak a legszükségesebb javításokat, felújításokat tudtuk elvégezni a piacon és környékén – mondja Dragana Ogjenović, a közvállalat igazgatónője – A csarnokok közötti területek LED lámpás megvilágítást kaptak, hogy a sötét téli napokon is jobbak legyenek a föltételek. A csarnok bejárataira gumifüggönyt terveztünk, de végül egy automatikusan becsukódó ajtószerkezettel oldottuk meg, hogy ne legyen állandó huzat a csarnokban. Át tudtuk festeni a főépület elejét, szebbé tettük a főbejárat melletti kerti részt, illetve néhány kisebb javítási munkálatot is el kellett végezni. A közeljövőben tervezzük a csarnok megvilágításának gazdaságosabbá tételét kisebb fogyasztású LED lámpák felszerelésével. Köszönve a riasztó-, illetve megfigyelőrendszer felszelésének, tavaly nem volt betörés a nyugati csarnokban.

– A közeljövőben sor kerülhet a parkolótér aszfaltjának régen várt felújítására. Mikorra várható?

– Igen, ez már régi tervünk és nagy örömünkre a napokban meg is kezdik ezeket a munkálatokat. Minden valószínűség szerint már a húsvét utáni napokban hozzákezd a kivitelező. Ezzel egy nagy probléma oldódhat meg, hiszen a felkopott rétegen megállt a víz és ez sok kellemetlenséget okozott a polgároknak. Erre a beruházásra az Európai Unió Exchange4 programjának keretén belül kerülhet sor, ugyanúgy, mint a vásártéren néhány újabb betoncsík létesítésére. Lenne még bőven tennivaló, mint a tető és az ablakok felújítása, vagy cseréje, de erre most biztosan nem tudunk eszközöket találni.

A piac a topolyaiak kedvenc találkozóhelye (Kiss Zoltán felvétele)

A piac a topolyaiak kedvenc találkozóhelye (Kiss Zoltán felvétele)

– A vásártér több rendezvénynek is otthont adott a múlt évben. Így lesz az idén is?

– Valószínűleg ebben az évben is helyet tudunk biztosítani a már hagyományos találkozóknak, mint például a Parasztolimpia, az Új kenyér ünnepe, főzőversenyek, a Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző Egyesület rendezvénye, vagy a nemzetközi kutyakiállítás. Ezek megszervezésére ideálisak a föltételek a téren. Ezenkívül elmondhatom, hogy jó kapcsolatot tartunk fönt a Köztársasági Piacok Szövetségével, valamint a piaci árusok egyesületével is, akikkel találkozókat szerveztünk és informáltuk őket a kereskedelmi felügyelőség legújabb előírásairól.

– A tavalyi évben tervezték a keleti csarnok bérbeadását. Van-e rá érdeklődő?

– Szinte folyamatosan nyitott a pályázat és folytattunk is tárgyalásokat néhány kereskedelmi vállalattal a bérbeadásról, de úgy tűnik, nem találják meg számításaikat, mert eddig még nem sikerült eljutnunk arra a pontra, hogy bérbe is vegyék. Néhány helyiség irodaként működik, az autósiskola használja őket, illetve hamarosan egy kenyérbolt nyílik az egyik szabad üzlethelyiségben. Újabb bevételi források miatt azonban továbbra is dolgozunk a nagy csarnok hasznosításán – mondta az igazgatónő.