2024. április 25., csütörtök

Az óbecsei sziget tulajdonosa a tartomány

Jogos Vajdaság Autonóm Tartomány követelése, ezért Szerbia Köztársaságnak tudomásul kell vennie, hogy az óbecsei 7985/5-ös, az ingatlannyilvántartásban 14537-es szám alatt szereplő parcella Vajdaság Autonóm Tartomány nevére kerül – így döntött a napokban az óbecsei Alapfokú Bíróság.

A szóban forgó sziget a két zsilip közötti terület, amelyre egy arab potenciális befektető vetett szemet. A tavaly márciusban kezdődött perben született ítélet nem jogerős – adta hírül a Becsei Mozaik.
Több mint másfél évvel ezelőtt jelentették be Óbecsén, hogy egy kuvaiti beruházó aquaparkot, spa- és wellnessközpontot, szállodát és kereskedelmi központot építene a városban. A 120 millió dollárra taksált beruházásról még 2015 májusában Željko Sertić akkori gazdasági miniszter és Vuk Radojević, Óbecse korábbi polgármestere egy memorandumot írt alá a kuvaiti Algharim National vállalattal és az újvidéki Arab-investtel. Ebben a dokumentumban az áll: a beruházó a közös vállalkozáshoz120 millió dollárt, a szerb kormány és az óbecsei önkormányzat pedig több mint 24 hektár építési területet biztosít, ebből hetet – a szigetet – államiból önkormányzati tulajdonná minősítenek át. Az arab fél ezt a szigetet szerette volna megvenni.
A beruházásról a memorandum aláírása óta sem az önkormányzat, sem az arab cég képviselői nem nyilatkoznak, így azt sem lehet tudni, hogy a kuvaiti sejk végérvényesen elállt-e korábbi szándékától, vagy csupán a sziget tulajdonjogi helyzetének a rendezésére vár, és a sziget megvásárlásának lehetőségétől teszi-e függővé a fürdőkomplexum építését.