2024. március 28., csütörtök
ASZTALITENISZ

Távol az I. divíziótól

Szerbia férfi és női válogatottja is csak csodával határos módon harcolhatja ki az Európa-bajnokság I. divíziójában való szereplést, mivel a pótselejtező első mérkőzésein Dragan Klajić és Nikolae Lupulescu kiválasztottjai is 3:0-s vereséget szenvedtek Oroszországtól, illetve Horvátországtól.

Ez azt jelenti, hogy a jövő heti visszavágón ugyanilyen arányban kellene nyerni, de úgy, hogy kevesebb játszmát veszítsenek el a szerbiai játékosok, mint amennyit ellenfeleik az odavágón nyertek. Lehetetlen küldetésnek tűnik ez, mind férfi, mind női részről, de különösen ez utóbbiaknak nehéz a dolguk, mivel idegenben kellene kiharcolniuk a továbbjutást. Szerbia női válogatottjának (Andrea Todorović, Makszuti Anetta, Izabela Lupulescu, Dragana Vignjević, Surján Szabina) az újvidéki mérkőzésen mindössze egy játszmát sikerült nyernie Horvátország ellen, a férfiak (Bojan Crepulja, Ivor Katić, Lorencio Lupulescu) pedig két szettet nyertek Moszkvában.

Szintén nehéz helyzetben van a magyar férfiválogatott, amely saját közönsége előtt 3:1-re veszített a Vlagyimir Szamszonovval felálló Fehéroroszország ellen.

Európa-bajnoki pótselejtezők, az I. divízióba jutásért, első mérkőzések: Oroszország–Szerbia 3:0 (Sibajev–L. Lupulescu 3:0, Lakejev–Crepulja 3:1, Pajkov–Katić 3:1), Magyarország–Fehéroroszország 1:3 (Szudi–Šlatonov 3:1, Majoros–Szamszonov 0:3, Lakatos–Hanin 2:3, Szudi–Szamszonov 2:3).

Nők: Szerbia–Horvátország 0:3 (Todorović–Srebrnjak 1:3, I. Lupulescu–Yuan Tian 0:3, Makszuti–Đurak 0:3).

Lupulescu és Lejavac a győztesek

A hétvégén Temerinben rendezték meg Szerbia ifjúsági országos bajnokságát, amelyet a lányoknál sorozatban harmadszor Izabela Lupulescu, a törökkanizsai Obilić versenyzője nyert meg, míg a fiúknál az Oroszországban élő Dimitrije Lejavac állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Lejavac a döntőben Aleksa Gacevet (Stenes) győzte le, míg Matija Jovičić (STAK) és Pero Tepić (Temerin) bronzérmesek lettek. A leánydöntőben Lupulescu a verseci Tijana Jokić ellen nyert, a dobogóra pedig rajtuk kívül még Surján Szabina (Novi Sad) és Dragana Vignjević (Obilić) állhatott fel.

A fiú párosok versenyét a nagybecskereki Stenes versenyzői, Aleksa Gacev és Aleksa Adamović nyerték meg, akik a döntőben a Lejavac és a Németországban élő Nikola Grujić (Slobodan Grujić és Harcsa Elizabetta fia) alkotta kettőst győzték le. A Fenyvesi Flórián/Bognár Bence alkotta adai/szabadkai kettős, valamint a Miloš Marinković/Matija Jovičić (STAK) duó bronzérmes lett.

A lányoknál a Tijana Jokić/Dragana Vignjević kettősé lett az aranyérem, miután a döntőben az Izabela Lupulescu/Surján Szabina párost győzték le. A temerini Orosz Nikolett és a zentai Veréb Xénia, valamint a Danijela Karkušova és Anđela Menger alkotta páros az elődöntőig jutott.

A vegyes páros végeredménye: 1. Aleksa Adamović/Izabela Lupulescu (Stenes/Obilić), 2. Aleksa Gacev/Tijana Jokić (Stenes/Versec), 3–4. Nikša Martinović/Dragana Vignjević (Spratacus/Obilić) és Pero Tepić/Orosz Nikolett (Temerin).