2024. április 16., kedd

Biztos léptekkel az EU felé

Sigmar Gabriel: A békés tüntetés a demokratikus folyamatok része

Sigmar Gabriel német külügyminiszter tegnap délután tett belgrádi látogatása során találkozott Ivica Dačić külügyminiszterrel és Aleksandar Vučić kormányfővel, és üdvözölte azt a tényt, hogy miután az elnökválasztásokon Vučićot választották meg elnöknek, az ország az EU-tagságot jelölte meg stratégiai céljaként.

Ivica Dačić a további politikai és gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Sigmar Gabriellel, Vučić pedig a Béke Villában fogadta, ahol közös sajtótájékoztatót tartottak.

Miután gratulált Vučićnak az elnökválasztáson elért eredményekhez, a német külügyminiszter kiemelte, Németország támogatja az ország EU-csatlakozási törekvéseit, és elismerően szólt arról, hogy Szerbia a nehéz gazdasági körülmények ellenére, reformokat vezetett be, és elindította a gazdaság gyógyulását. Emlékeztetett arra, hogy a következő időszakban Szerbiának azon kell munkálkodnia, hogy a beruházók számára vonzó legyen, és ezáltal növelje a polgárok életszínvonalát.

– Folytatni kell a reformokat, hogy Szerbia a beruházók számára attraktív legyen, ne az olcsó munkaerő jellemezze, hanem a stabil munkakörnyezet, ahol érdemes beruházni – hangsúlyozta Gabriel.

Vučić is arra mutatott rá, hogy Szerbia és Németország gazdasági együttműködése kiváló, hiszen éves szinten 4 milliárd euró értékű árucsere-forgalmat valósít meg, és ebből 1,75 milliárd értékben Szerbia Németországba szállít ki. Ez viszont az ország területén működő 370 német vállalatnak köszönhető, amelyek 35 ezer munkást foglalkoztatnak.

A német diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy a múltban szerzett sebek még nem gyógyultak be, ez okozza a Balkánon a feszültséget, de Németország támogatja a Szerbia és a Koszovó közötti párbeszédet, hogy rendeződjenek a viszonyok. Hozzátette, bár több téren történtek előrelépések, még mindig sok a tennivaló, így például a szerb községek közösségének megalakítása kapcsán.