2024. április 26., péntek

Spašavanje otrovanog orla

Posle brze intervencije, ponovo leti livadski orao u Sanadu

Krajem prošle nedelje, Ljubiša Oluški čuvar divljači koji je obilazio teren, na jednoj pripremljenoj parceli za setvu naišao je na iznemoglog starog orla, koji je bio otrovan.

Foto: Gergely József

Foto: Gergely József

Na svu sreću, zaštitnici ptica su brzo reagovali i uspeli da spasu tu retku vrstu grabljivice. U konsultaciji sa Pokrajinskim rezervatom, najbrža pomoć je stigla sa farme sokola Buza Tibora. Iskusni farmer je brzo stigao i sa atrop inekcijom je neutralizovao otrov, pa su na farmi velikom orlu isprali želudac, posle čega se ubrzo oporavio. U akciju spasavanja se uključio i dr. Atila Agošton iz Novog Kneževca i Milica Mišković član udruženja Zaštita ptica Srbije. Orla su nahranili jednodnevnim pilićima, što je za njih najbezbednija hrana, zatim je dobio vitaminsku inekciju. Do sutradan se toliko oporavio da su ga pustili. Bilo je važno da ga što pre puste jer je u šumi, u okolini Sanada, najverovatnije imao gnezdo gde su ga čekali gladni mali orlovi. U vreme kada orlovi hrane mladunce, potrebna im je velika količina hrane pa slete i na mrtve životinje. Neodgovorni ljudi, da bi namamili lisice ili šakale, kao mamac postavljaju otrovne crkotine, što orlovi veoma brzo osete, sleću na njih pa ih jedu, što ima za posledicu to da uginu.
Zaštitnici ptica u Srbiji u okviru evropskog projekta Pannon Eagle, vode kampanju protiv trovanja grabljivica. Upozoravaju poljoprivrednike, da se kažnjava korišćenje otrova za zaštitu biljaka (Furadan 35 ST, Carbodan, itd.) koje su zabranjene vrste. Zbog ovih sredstava je u Srbiji uginulo više od pedeset krupnih grabljivica. Na žalost, sigurno je mnogo veći broj uginulih ptica za koje se nikada neće saznati.