2024. március 29., péntek

Kevesebb a munkanélküli Közép-Bánátban

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának legújabb kimutatása szerint március végén az öt közép-bánáti községben 16 647 munkanélküli volt. A munkát keresőknek csaknem a fele, összesen 8120-an nők.

Az állásbörzék is a munkanélküliség visszaszorítását szolgálják (Fotó:  Kecskés István)

Az állásbörzék is a munkanélküliség visszaszorítását szolgálják (Fotó: Kecskés István)

Összehasonlítva a 2016. év végi adatokkal, a munkanélkülieknek a száma 291 személlyel, illetve 1,7 százalékkal kevesebb.
A legfrissebb adatok szerint Nagybecskereken 8371 munkanélküli van, a törökbecsei községben 2532, a bégaszentgyörgyi (Žitište) községben 2375, a szécsányi községben 2002, a magyarcsernyei község területén pedig 1658-an keresnek munkát.
A munkanélküliség visszaszorítása terén az év első negyedében a legjobb eredményt a bégaszentgyörgyi községben érték el, ahol 3,3 százalékkal csökkent a munkát keresők száma, utánuk következik Nagybecskerek város 2,8 százalékkal és a magyarcsernyei község, ahol 1,4 százalékkal van kevesebb munkanélküli.
A szécsányi községben valamennyire emelkedett a munkanélküliek száma, míg a törökbecsei község területén az elmúlt év vége óta ebből a szempontból nem változott a helyzet.
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat kimutatásából kitűnik, hogy 1036 munkát kereső egyetemi diplomával rendelkezik. Ez a vidék gazdaságának az alacsony technológiai szintjéről tanúskodik. De talán ennél is nagyobb gond az, hogy a munkát keresők csaknem egyharmada (5144) betöltötte ötvenedik életévét. Ezeknek az embereknek szinte lehetetlen vagy legalábbis nagyon nehéz új munkahelyet találni. Az is gondba ejtő, hogy a munkát keresők tetemes része, mintegy hétezer személy, nem részesült semmilyen szakképesítésben. 2239 munkanélküli már öt és tíz év közötti időszak alatt hasztalanul keres munkahelyet, 1005-en pedig már több mint tíz éve járnak a munkaközvetítő irodába.
A munkanélküliek számát, legalább ideiglenesen, csökkenti a nagybecskereki önkormányzat és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat hivatalának minap aláírt szerződése, amellyel 32 fogyatékkel élő személy jutott álláslehetőséghez a közmunkaprogram keretében. Ezeknek a személyeknek többsége már munkába is állt. Az idén került sor Nagybecskereken harmadszor arra, hogy a hátrányos helyzetű személyek álláslehetőséghez jutottak. Erre a célra az idén 11 millió dinárt szántak, amiből az év folyamán összesen 96 személy részére teremtenek majd közmunka-lehetőséget.
Ugyanakkor az is reménykeltő, hogy a régióban az év végéig egyetlen nagyobb vállalatban sem fenyeget tömegesebb elbocsátás.