2024. április 16., kedd
TENISZ

Györe megtanult győzni

Györe László a lehető legjobbkor lendült formába. Egyrészt azért, mert a következő két hónapban csaknem 150 pontot kell megvédenie, másrészt pedig azért, mert végre megtapasztalta, amit valójában jól tudott: hogy képes a győzelemre az ATP-rangú meccseken is. Elfelejtheti így a korábbi három ilyen mérkőzésen a spanyol Feliciano Lópeztől (Bangkok, 2013), az olasz Thomas Fabbianótól (Szófia, 2016) és az ausztrál Jared Thompsontól (Roland Garros, 2016) elszenvedett vereségeket, és a szlovák Martin Kližan elleni hétfői diadal új távlatokat nyit. Hogy a második nagy győzelmet ma a 29 éves spanyol Albert Ramos ellen vívja ki, vagy pedig az egyik következő tornáján, most már nem lényeges. Ha úgy adogat és fogad, mint Kližan ellen, a ranglistán 24. Ramos sem legyőzhetetlen, és okosan játszva mindent meg kell tenni az esetleges győzelem érdekében, viszont azt nem lehet elvárni, hogy most csak győzelemsorozat következhet. A legfontosabb, hogy a hétfői siker pszichikai stabilságot adjon, hogy a játék szintje ne legyen nagyon ingadozó, ebben az esetben a győzelmek sem maradhatnak el.

Babos Tímea az orosz Jevgenyija Rogyinával kezdett a svájci Bielben, és a második játszmában hátrányos helyzetben feladással veszített.

Aleksandra Krunić váratlanul könnyen győzte le a bogotái rajton a kolumbiai Mariana Duquét. Krunić a 2. fordulóban a görög Szakari és a spanyol Soler találkozójának győztesével játszik. Ugyanott az este Nina Stojanović az 1. kiemelt holland Kiki Bertensszel kezdett, a mexikói San Luis Potosí challengerén pedig Peđa Krstin a múlt héten Panama Cityben már legyőzött brazil Caio Zampierivel, míg Miomir Kecmanović az amerikai Stefan Kozlovval kezdett. Az olasz Barlettában táblára jutott Filip Krajinović első ellenfele a szlovák Jozef Kovalik.

Az egykor ranglistamásodik német Tommy Haas tíz nappal ezelőtt töltötte be a 39-et, a múlt éjjel pedig a houstoni torna 1. fordulójában húsz hónap elteltével nyert ATP-meccset. Haas a 19 éves amerikai Reilly Opelkát győzte le, és ez volt a 8. legnagyobb korkülönbség ellenfelek között a nyílt tenisz korszakában. A csúcsot a 2011-ben Bécsben játszott Muster–Thiem meccs tartja, amikor a 18 éves Thiem nyert a 44 éves Muster ellen.

A tegnapi londoni sorsolás eldöntötte, hogy a Davis-kupa világcsoportjának szeptemberi minősítőjében Magyarország Oroszországot fogadja. A további párok: Kazahsztán–Argentína, Kolumbia–Horvátország, Svájc–Fehéroroszország, Hollandia–Csehország, Portugália–Németország, Japán–Brazília és Kanada–India.

BIEL. – A női torna 1. fordulójában: Rogyina–Babos 7:6, 4:2 – feladás, Barthel–Čepelová 6:3, 6:4, Kr. Plíšková–Vinci 6:4, 6:4, Mertens–Niculescu 6:2, 6:2, Beck–Masarova 6:4, 6:4.

BOGOTÁ. – A női torna 1. fordulójában: Krunić–Duque 6:2, 6:4, Arruabarrena–Perrin 4:6, 6:2, 6:3, Kosztova–Min 6:3, 6:1, Larsson–Ferro 2:6, 6:2, 6:1.

MARRÁKES. – A férfitorna 1. fordulójában: Robredo–Sztahovszkij 6:4,6:4, Albot–Almagro 7:6, 6:3.

HOUSTON. – A férfitorna 1. fordulójában: Kicker–Rubin 5:3 – feladás, Haas–Opelka 7:6, 4:6, 6:3, Brown–Monaco 7:6, 6:3.

SAN LUIS POTOSÍ. – A challenger 1. fordulójában: Bagnis–Zekić 7:6, 6:4.

HAMMAMET. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Udvardy–Temin 6:3, 3:6, 7:6.