2024. április 17., szerda

Bajok a csődeljárásban

Az Agroseme Panonija dolgozóinak jogaiért a Szolidaritás Polgári Egyesület küzd

A Szolidaritás Polgári Egyesület az Agroseme Panonija csődeljárása kapcsán tartott kedden sajtótájékoztatót, melyen Vanja Dragojlović, az egyesület elnöke elmondta, több törvényellenességet is felfedeztek, és lépéseket tettek az ügy rendezésére és a csődbiztos leváltására.

– A vállalat több havi bérrel, az adók és járulékok, valamint a végkielégítések kifizetésével is tartozik a dolgozóinak. A dolgozók mindent megtettek, hogy megvalósítsák jogaikat, de csak ígéreteket kaptak, s nagy részük most a Szolidaritás Egyesületen keresztül folytatja a harcot, mely a vállalat vagyonának megőrzését is magába foglalja. Tavaly áprilisban vette kezdetét a csődeljárás, melyet maguk a dolgozók kezdeményeztek, hogy ily módon próbálják behajtani követeléseiket és menteni a vállalat vagyonát. Csakhogy a csődeljárás során több szabálytalanságot, sőt törvénytelenséget is felfedeztünk – jelentette ki az elnök. Szavaiból kiderült, a dolgozóknak nincs képviselőjük a hitelezői bizottságban, a csődbiztos a vállalat vagyonát hiányosan írta össze egy átirat alapján, mely nem tükrözi a valós vagyoni helyzetet, és az Advace Seed Kft., amely 2015-ben megvette az Agroseme Panoniját, de már korábban is szerződéses viszonyban állt vele, már akkor megvásárolt néhány épületet, de a gépeket, berendezéseket, egyéb infrastruktúrát is használja a mai napig, úgy, hogy azért nem fizetett semmit. A fentiek miatt a Szolidaritás Egyesület Slobodan Ostojić csődbiztos leváltását kérte, ez azonban nem történt meg, így az egyesület a Gazdasági Fellebbviteli Bírósághoz fordult.

Katarina Dulić, aki 33 évig volt az Agroseme Panonija dolgozója, elmondta, a vállalat héthavi bérrel és a végkielégítés összegével tartozik neki, és bár nyugdíjba vonulhatna, ezt mégsem teheti meg, mert négy évnyi adót és járulékot nem fizetett be a vállalat. Ha jogot akar formálni a nyugdíjra, neki magának kell befizetnie 260 ezer dinárt. Összesen negyvenhat dolgozója volt a vállalatnak, közülük tizennyolcat most az Advanced Seed Kft. foglalkoztat, akik azonban munka nélkül maradtak, Katarinához hasonlóan küzdenek a jogaikért, eddig nem sok sikerrel.

– Az utolsó pillanatban értesültünk arról, hogy át kell adnunk az igényléseinket a köztársasági Solidarnost Alapnál, a csődbiztos ugyanis korábban azt ígérte, hogy az elmaradt béreket abból az összegből fogják kifizetni nekünk, ami a felszerelések bérbeadásából befolyik. Szeptemberben adtuk át az igénylést, de a mai napig nem került feldolgozásra a kérvényünk, és nem láttunk egy dinárt sem – mondta Katarina Dulić.

A dolgozók több helyről is próbáltak segítséget kérni, de mindeddig senki sem tett lépéseket az ügyben. Katarina Dulić elmondta még, hogy a vállalatnak hatalmas adósságai voltak, és a felszerelések legnagyobb részét jelzálog terhelte, csak az adóhivatal iránt több mint 160 millió dináros tartozása van az Agroseme Panonijának, a dolgozóknak pedig 400 ezer és 1,2 millió dinár közötti végkielégítéseket kellene kifizetni.