2024. április 20., szombat

Fiatal hajszobrászok Csókán

Öt napon át együtt dolgoztak a szegedi és a csókai fodrásztanoncok

Vasárnap fejeződött be a csókai és a szegedi fodrász szakos diákok közös szakmai és kulturális programja. A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola és a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája harmadikos, végzős fodrász szakos tanulói és vendéglátóik, a csókai fodrásztanoncok, összesen mintegy két tucat diák és tanáraik öt napon át együtt gyakorolták a frizurakészítés és sminkelés fortélyait. A barátkozás és a szakmai ismeretek bővítése mellett jutott idő Csóka és Zenta meg a környék nevezetességeinek a megtekintésére, szórakozásra és kikapcsolódásra is.

Kothenc Éva tanárnő a frizurakészítés fogásait mutatja (Gergely József felvétele)

Kothenc Éva tanárnő a frizurakészítés fogásait mutatja (Gergely József felvétele)

A vendégdiákok, köztük a kézdivásárhelyi másodikos Szőcs Balázs is, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában voltak elszállásolva:

– Az általános iskolát Kézdivásárhelyen fejeztem be, de már ekkorra megérett bennem az elhatározás, hogy kitanulom a fodrászszakmát, szívesen foglalkozom a hajformázással, és ebből a szakmából, remélem, meg is tudok majd élni, hiszen női és férfifodrászra minden környezetben szükség van. A szegedi szakközépiskolát választottam, itt három éven át tanuljuk a szakmát, sok a gyakorlati foglalkozás, mindig lehet újat tanulni, ahogy itt, Vajdaságban, Csókán is sok újat láttunk és tapasztaltunk. Tanárnőm, Sós Ilona már hosszabb ideje jó kapcsolatot tart fönn a csókai középiskolával, és a két iskola közös pályázatának köszönhetően tudtunk öt napot eltölteni Csókán. Nagyon jól éreztük magunkat, szép helyen voltunk elszállásolva a művelődési ház vendégszobáiban. A helyi tanulókkal együtt, egymás frizuráján sokat dolgoztunk, a tanárok pedig jó néhány új mozdulatot, frizurakészítési fogást mutattak és adtak át nekünk. Többfelé voltunk kirándulni, Zentán a városháza emlékkilátójából az egész környék belátható, de Csókán is több érdekes helyen megfordultunk – mondta Balázs.

A csókai diákok tanára, Kothenc Éva jó kapcsolatot tart fönn a szegedi szakközépiskola fodrásztanáraival, ennek is köszönhető a sikeres közös pályázat:

– Sikerült tartalmas programot összehozni a két iskola diákjai számára, ami nemcsak a tanulóknak, de nekünk, tanároknak is hasznos. A szakmai foglalkozásokon egymástól tanulunk, próbáljuk követni és saját ízlésünk, látásmódunk alapján megvalósítani a női és férfifodrászatban jelenleg népszerű és elterjedt irányzatokat. Természetesen egy frizura elkészítése alkalmával nem kell vakon követni a divatirányzatokat, mindig az egyén, az alany személyiségéből, az elvárásainak és alkatának, a haja adta lehetőségeknek a figyelembevételével kell dolgozni, amire mindig felhívjuk a tanítványaink figyelmét. A frizurához a megfelelő smink és ruha is társul, és ezek együttes hatása eredményezi, hogy valaki szépen néz ki, vonzó és kellemes látványt nyújt. Ha jól sikerül a frizura és a többi körítés is, az nagyban növeli az alany önbizalmát és elégedettségét, ami a fodrász számára a sikeres munka befejezését jelenti – mondta a tanárnő.