2024. május 5., vasárnap

Felejthetetlen zenei élményre számíthatunk

Április 20–28. között tizenhárom koncert a NOMUS-on

A tartományi székvárosban megrendezésre kerülő NOMUS (Novosadska muzička svečanost) fesztivál Anton Eberst újvidéki egyetemi tanár ötlete nyomán, az Újvidéki Rádió védnöksége alatt indult 1975-ben. A fesztivál öt évig működött köztársasági és tartományi szólisták és zenekarok részvételével. És ahogy lenni szokott nálunk, csak megszűnte után ismerte fel a város és a közösség a jelentőségét. Az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság, látva Jasminka Stančou, Kemal Gekić, Kinka Rita, Nataša Veljković és más tehetséges fiatal zenészek térhódítását, akik az 1974-ben megalakult újvidéki Művészeti Akadémia növendékei voltak, elhatározta, hogy a felnövekvő fiatal zeneművészeknek szentelve, 3 év után, eredeti nevén, megindítja a fesztivált, október helyett áprilisban.

Mely zeneszerzőknek szentelik az idei fesztivált? Milyen műsorra számíthat a közönség? – kérdeztük Milan Radulovićot, a fesztivál fő- és felelős szerkesztőjét, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság titkárát.

– Évről évre arra törekszünk, hogy a fesztivál hét-nyolc napja alatt a polgárainknak emlékezetes, kulturális ünnepet rendezzünk. Az ideit elsősorban Ludwig van Beethovennek (1770–1827), Mendelssohnnak (1809–1847), valamint Rudolf Bručinak szenteljük, az utóbbi zeneszerző születésének 100. évfordulójára március 30-án emlékeztünk.

Híres hazai és külföldi zeneművészeket hívtunk meg, többek között négy nagy zenekart. A Tartományi Végrehajtó Tanács alapítású Vajdasági Szimfonikus Zenekar nyitja meg a rendezvényt a nagy-britanniai Freddy Kempffel. A Beethoven-szakértő ezúttal karmesterként is, zongoraművészként is bemutatkozik. A zenekedvelő közönség az újvidéki Zsinagógában élvezheti majd a kiváló Belgrádi Filharmónia hangversenyét, amelyen a szlovén Uroš Lajović vezényel. Az újvidékieknek bemutatkozik Stefan Dohr németországi kürtművész.

Stefan Milenković, az Egyesült Államokban élő híres hegedűművészünk Csajkovszkij hegedűre és zenekarra írt koncertjét adja majd elő, és örülünk, hogy megbeszéltük, hogy ugyanezzel a programmal Zomborban is fellép az Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekarával.

Az Anima Musicával Kelemen Barnabás, a híres indianapolisi verseny egyik győztese jön, aki nemcsak hegedűszólistaként lép fel, hanem a róla elnevezett Kelemen vonósnégyesben is. Gyönyörű Csajkovszkij-, Mendelssohn- és Ivana Stefanović-programot adnak elő.

A fesztivál egyik nagy attrakciója lesz Avi Avital izraeli mandolinművész, aki ezúttal a Berlini Német Kamarazenekarral (Deutsches Kammerorchester Berlin) érkezik. Nálunk, koncertpódiumon mandolin zeneművész még nem lépett fel. A hangversenyre a Zsinagógában kerül sor. Ez 1944-ben olyan hely volt, ahonnan sajnos sok újvidéki, elsősorban zsidó vallású polgárt koncentrációs táborba hurcoltak. A zsidó–német megbékélés jegyében tervezett koncertet a belgrádi Goethe Intézet és az Izraeli Követség is támogatja.

 Lesznek-e rendhagyó koncertek?

– Vladimir Labat Rovnjev, aki „hangos szobrai”-ról ismert, A fény össz érzékszervének nyomai (Svečulni tragovi svetlosti) című produkciójával mutatkozik be a Szerb Nemzeti Színházban. A lengyel Glass-duó, Anna és Arkadiusz Szafraniec nyolcvan üres poháron muzsikál, a vizet csak arra használja, hogy a tenyerét megnedvesítse, és a poharakat fel tudja hangolni. A Janoska Ensemble tagja a Bécsben élő három szlovák Janoska testvér: Roman és Ondrej hegedűn, František zongorán játszik, a negyedik tag, Julius Darvas nagybőgőn. A klasszikus műveltségű művészek sajátos dzsessz-zenéjét élvezhetjük majd a Zsinagógában.

Miloš Sofrenović Bécsben élő nagy-britanniai koreográfusnak, az Infant fesztivál művészeti igazgatójának Igor Sztravinszkij ihletésű, különös performanssza a Művészeti Akadémia Multimediális Központjában kerül bemutatásra mindössze száz személy előtt.

Az említett hangversenyek mellett kiváló kamarazene-koncertek szerepelnek a fesztivál műsorán. Az Arod franciaországi vonósnégyese, az egyik legnagyobb nemzetközi pályázat, az ARD München 2016 nyertese a városházán lép fel. A Zsinagógában kerül bemutatásra, és elsősorban a jubiláló Beethovennek van szentelve a Lélek éneke-projektum: fellép Katarina Jovanović szopránénekes, Kinka Rita zongoraművésznő és Jelena Filipović violaművész, Beetoven és Haydn szólóénekeit fordításban Branislav Lečić színész, narrátor tolmácsolja. Az NS Chambre Ensemble tagjai a legjobb újvidéki fúvósművészek, az újvidéki Művészeti Akadémia tanárai a városháza dísztermében nyújtanak majd felejthetetlen zenei élményt a közönségnek.

Újvidék 9 nap alatt 13 koncerttel a kultúra fővárosa lesz. Nem várjuk meg a 2021-et, mert véleményem szerint a zenekultúránkkal már régóta Európában vagyunk. Ezt valószínűleg jobban felismerik azok, akik ide jönnek, mint a polgáraink, igyekszünk pallérozni zenei ízlésüket. A műsor nagy részét felvételezi a Vajdasági Rádió és Televízió, s valamilyen kedvező időpontban majd megismétli.

Mi az utolsó pillanatig nem tudjuk, megkapjuk-e az anyagi támogatást, vagy nem, de számítunk arra, hogy a NOMUS sokévi hagyományának, tekintélyének köszönhetően városi, tartományi és szövetségi szinten is elnyeri a támogatást, hiszen elsősorban a város a fesztivál védnöke. Természetesen számos művelődési központ, a belgrádi Goethe és Balassi Intézet, a szerbiai Francia Intézet támogatja a rendezvényünket.

Mire váltsanak jegyet azok, akik eddig nem jártak komolyzenei hangversenyre?

– Ha valaki még nem jártas a komolyzenében, annak a Glass-duót, a Janoskát, az Avi Avitalt ajánlanám, valamint a Berlini Kamarakórus koncertjét, elsősorban Vivaldinak a jól ismert Négy évszak hegedűverseny sorozata miatt, a művet mindenki ismeri és hallgatta különféle változatban. Stefan Milenković hegedűművészt pedig nem kell külön beharangozni.

Milyen árban vásárolhatunk jegyet?

– Külföldön ilyen programot ötven-hatven euró alatt nem lehet hallani, de a támogatásoknak köszönhetően nálunk ötször-hatszor olcsóbb az összes, a 13 koncertra és egy-egy koncertra szóló jegy is. A diákok, egyetemi hallgatók mindenre 50% kedvezményt kapnak. Szerintünk ezek nem drága jegyek, tekintettel arra, hogy mit nyújtunk a koncertra látogatóknak, és hogy kik jönnek. A Belgrádi Filharmónia például 90 zenésszel érkezik (2 autóbusszal és egy kamion a felszereléssel).

 Szervezőként mivel küszködik a legtöbbet?

A legnagyobb munkát elvégeztük, az pedig nem a program összeállítása. Ez a 32. fesztivál, amelyet én szervezek. Mindig van valamilyen meglepetés, rendkívüli helyzet, körülmény: a repülőgépérkezés időpontjának megváltoztatásától, csomagveszítéstől, programváltoztatástól kezdve a zeneművészek viselkedéséig, akik ugyan jól nevelt emberek, de néha egyes dolgokban nagyon igényesek tudnak lenni. Mindezt át kell élni, és mi törekszünk, hogy jó vendéglátók legyünk. A legjobb ajánlólevél, ha a vendégszereplő művész, zenekar a kitűnő szervezést, a szívélyes fogadtatást, jó közönséget dicséri. Nincs nagy anyagi lehetőségünk, de van szívünk, és be akarjuk mutatni az újvidéki közönségnek az európai szintű zenekultúrát.