2024. március 28., csütörtök

Szerbia a régió békefolyamatainak kulcsszereplője

John McCain amerikai szenátor Vučićtyal találkozott

Szerbia nem kíván egyik katonai szövetségnek sem a tagja lenni – ismételte meg tegnap Belgrádban az ország álláspontját Aleksandar Vučić kormányfő John McCain, az Amerikai Egyesült Államok szenátorával folytatott tárgyalása során, amelyen szó esett a két állam közös katonai gyakorlatairól. A találkozó témája mindenekelőtt a régió stabilitásának megőrzése és a béke fenntartása volt. Tárgyaltak ugyanakkor a Belgrád–Pristina-párbeszéd nehézségeiről és jelentőségéről, de szóba kerültek a két állam közötti kapcsolatok megerősítése is, illetve beszélgetésük során nem kerülték el a világ eseményeit sem.

McCain és Vučić (Beta)

McCain és Vučić (Beta)

Szóba kerültek a macedóniai nehézségek, ennek kapcsán Vučić kiemelte, reméli sikerül békés úton megoldani az aktuális problémákat, hiszen mint mondta, a belső zavargások az egész régióra kihathatnak, és az nemcsak politikai, hanem gazdasági nehézségeket is okozhat, ha a befektetők visszavonulnának.

Aleksandar Vučić kiemelte, az USA támogatja Szerbiát európai útján. Közölte, hogy beszéltek a nagyobb amerikai politikai képviselet lehetőségeiről, illetve arról, hogy esetleg több amerikai vállalat láthat lehetőséget Szerbiában.

John McCain reményének adott hangot, hogy felgyorsulhat Szerbia euroatlanti közösség felé való közeledése. Mint kiemelte, olyan együttműködésre számít, amellyel Szerbiát be lehetne kapcsolni az európai közösségbe, ugyanis véleménye szerint kulcsszerepet játszik a régió békefolyamatiban. Elmondta, a Belgrád–Pristina-párbeszéd újabb lépést tett előre, és hangsúlyozta, biztos abban, hogy a kormányfő is belátja ennek a jelentőségét.

McCain gratulált Vučićnak a gazdasági reformokhoz, majd hozzátette, biztos abban, hogy a kormányfő is tudja, hogy a fejlődéshez a megkezdett munka folytatására van szükség.

A világ eseményei kapcsán aggodalmának adott hangot Oroszország viselkedése miatt, miszerint egy olyan állam kormányának bukásával próbálkozik, amely Szerbia szomszédságában van. A szíriai események kapcsán is nagy felelősséget tulajdonított az orosz államnak. Köszönetet mondott ugyanakkor Szerbiának az Iszlám Állam elleni küzdelemben nyújtott segítségéért.