2024. április 16., kedd

Az aktuális Mária Terézia

A Habsburg birodalom uralkodójának oktatási reformjai alkották a V. Óvodapedagógiai Konferencia témáját

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete pénteken délután a kishegyesi helyi közösség tetőterében tartotta az V. Óvodapedagógiai Konferenciát. A tudományos összejövetel ez alkalommal a Reformszék Mária Terézia uralkodása alatt címet viselte, és a neves előadók között ott volt dr. Mészáros Zoltán, dr. Mák Ferenc, dr. Nóbik Attila, dr. Szőke Anna és mgr. Takács Izabella.

Dr. Szőke Anna megnyitja a konferenciát (kép: Lakatos János)

Dr. Szőke Anna megnyitja a konferenciát (kép: Lakatos János)

A konferenciához minden alkalommal egy nagy témakört vesznek alapul, tudtuk meg dr. Szőke Annától, a VMÓE elnökétől, az esemény szervezőjétől.

– Ez nem egy pedagógiai továbbképzés, ahol egy kis szakterületet dolgozunk fel. Idén 300 éve, hogy megszületett Mária Terézia. Ő az első oktatási reformer, ezért úgy éreztem, hogy tudnunk kell róla. Európában ő az, aki az oktatást részben kiveszi az egyház kezéből, és állami igazgatás alá teszi. Olyan reformeszméket vezet be, amik közül sokat még ma is figyelembe veszünk. Kiemelném: nagyon fontosnak tartotta, hogy mindenkinek meglegyen a négy osztálya. Ez abban az időben óriási lépés volt. A másik, amit kiemelnék, hogy bevezette a nők, az anyák oktatását – mondta el a VMÓE elnöke.

Mária Terézia vesszőparipája az oktatásban a szervezettség volt, mondta el dr. Mészáros Zoltán, a konferencia nyitó előadásának előadója. Sok minden megváltozott az akkori oktatási rendszerhez képest, de az alapelv megmaradt, fogalmazott Mészáros.

– Mária Terézia igyekezett megszervezni az államot és az oktatást, és tulajdonképpen ennek a folyománya a mai oktatás is. Az akkori rendszert mára nagy részben továbbgondolták, azonban a lényeg maradt. Mária Terézia oktatáspolitikájának az volt a lényege, hogy írástudó emberekre volt szükség, akik el tudják olvasni a parancsokat és reagálni tudnak rá. Erre a mai korszak politikájának is szüksége van, de manapság sokkal több természettudományt tanítanak, és a bölcsészeti tudományok is sokkal jobban szétváltak – foglalta össze a szakember.

A történeti visszatekintő előadások sorát egyedül Takács Izabella értekezése törte meg, akinek az előadása A digitális kor gyermekei címet viselte. Az előadónő bevallotta, hogy elsőre ő is meglepődött, hogy ezen a konferencián egy ilyen témáról kell értekeznie.

– Miután átolvastam Mária Terézia reformtörekvéseit, rájöttem, hogy az ő politikája, az ő reformjai ismétlődnek. Egy olyan világban élünk, amikor ugyancsak reformokra lenne szükség. Előadásomban arról is szólok, hogy mit kellene módosítani és fejleszteni, hogy utolérjük a mai kor gyermekét, mint pedagógusok – fogalmazott Takács.