2024. április 23., kedd

Három díj az Újvidéki Színháznak

Tarolt a Híd a Drinán a Vajdasági Hivatásos Színházak 67. Fesztiválján – A szabadkai Gyermekszínház gyermekelőadása a legjobb

Az Újvidéki Színházban tegnap este a Táborosi Margaréta rendezte gálaműsor keretében kiosztották a Vajdasági Hivatásos Színházak 67. Fesztiváljának díjait. A Dragana Varagić (elnök), Vladislava Fekete és Smiljka Seljin összetételű szakmai zsűri a legjobb előadásnak járó díjat az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Na Drini ćuprija (Híd a Drinán) című produkciójának ítélte oda, a legjobb gyermekeknek szóló előadás pedig a szabadkai Gyermekszínház Alegro con bio című darabja lett Jevgenij Ibragimov rendezésében. Ivo Andrić Híd a Drinán című regényének színpadi adaptációjáért Kokan Mladenović kapta a legjobb rendezőnek járó díjat, az Újvidéki Színház Fekete című előadásában a címszereplő Fekete alakjának megformálásáért Mészáros Árpádot, a Híd a Drinán című előadásban Lottika szerepében nyújtott alakításáért pedig Gordana Đurđević Dimićet jutalmazták. A gyermekelőadások szereplői közül az újvidéki Ifjúsági Színház Peter Pan című darabjában a főszereplőt (Pán Pétert) megformáló Slaven Došlót díjazták, a legjobb epizódszereplő a Híd a Drinán című produkcióban Ćorkant alakító Radoje Čupić lett, míg a legjobb fiatal színésznek járó díjat a nagykikindai Népszínház Ždrelo című előadásában a kislány Lolita megformálásáért Suzana Lukić kapta. A zsűri a Híd a Drinán díszletének megtervezéséért Marija Kalabićet, ugyanezen előadás jelmezeiért pedig Tatjana Radišićet részesítette elismerésben. A legjobb zeneszerzőnek járó díjat Klemm Dávid érdemelte ki az Újvidéki Színház Fekete című előadásának zenéjéét. Különdíjban részesítették Lénárd Róbertet a Fáma a biciklistákról című Svetislav Basara-regény színpadi adaptációjáért, valamint a Fekete című előadás szövegén végzett dramaturgiai beavatkozásaiért. A legjobb bábfiguráért járó Tihomir Mačković Díjat Siniša Ilić érdemelte ki a Peter Pan című előadás bábjaiért, az Ivana Mirkov Vlačić Emlékdíjat pedig a Híd a Drinán című előadásnak ítélték oda.

A díjkiosztó gálaest műsorának zenei munkatársa Klemm Dávid volt, felléptek az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói, és fiatal színészek: Aleksandra Arizanović, Aleksandra Pejić, Búbos Dávid, Dienes Blanka, Isidora Vlček, Kőműves Noémi, László Judit, Milan Novaković, Nikolina Spasić, Nyári Ákos, Ozsvár Róbert, Szalai Bence, Székely Bea, Staša Blečić, Stefan Ostojić.