2024. április 20., szombat

„Újvidéki írónak tartom magam”

Tolnai Ottó átvette a Vajdasági Írók Egyesületének Életműdíját

A Vajdasági Írók Egyesülete szombaton az újvidéki Forum-ház 4. emeleti tanácstermében tartotta meg évi közgyűlését, melynek keretében a tisztújítást követően megemlékeztek az egyesület elmúlt évi közgyűlése óta elhunyt tagjairól: Miroslav Egerićről, Florika Štefanról, Lazar Merkovićról, Gerold Lászlóról és Fehér Kálmánról. Ismertették továbbá annak a 34 új tagnak a nevét, akik felvételt nyertek az egyesület tagságába, köztük Csík Mónika, Sándor Zoltán, Orovec Krisztina, Horváth Futó Hargita, Terék Anna, Bencsik Orsolya és meghívásos alapon Ózer Ágnes.

Tolnai Ottó Bordás Győzőtől átveszi a Vajdasági Írók Egyesületének Életműdíját (fotó: Ótos András)

Tolnai Ottó Bordás Győzőtől átveszi a Vajdasági Írók Egyesületének Életműdíját (fotó: Ótos András)

Dr. Vladimir Gvozden előadását követően átadták a Vajdasági Írók Egyesületének elismeréseit. A Jovan Zivlak, Zoran Đerić, Vladimir Gvozden, Zdenka Valent-Belić és Bordás Győző összetételű zsűri döntésének értelmében a Vajdasági Írók Egyesületének 2016. évi Életműdíját Tolnai Ottó kapta. Bordás Győző laudációjában ismertette az író munkásságának legfőbb állomásait, és hangsúlyozta, amellett, hogy Tolnai a 60-as évek elejétől kezdve aktív szerepet vállalt a vajdasági irodalmi életben, egyike a legtermékenyebb alkotóinknak, aki a versek mellett prózát, esszét, kísérleti regényt, drámát, önéletrajzi novellát, szürreális lírai jegyzeteket ír rólunk, vajdasági emberekről. Tolnai Ottó Valaki műanyag kanalat rágcsál című prózai köszönőbeszédében vallott arról, mit jelent számára ez a díj, és arról is, miért is fogadta el:

– Ugyanis megkérdezték, elfogadom-e. És mondtam, elfogadom, hiszen én, mondtam, nem könnyű időkben, elnöke is voltam ennek az egyesületnek, valamint örülök annak is, mondtam, hogy a díj átadására Újvidékre utazhatom, lévén, hogy én magamat még mindig újvidéki, ahogy Slobodan Tišma barátom mondja, úrvidéki írónak tudom, azonosultam volt ezzel az Új-jal mint olyannal, ragaszkodom ehhez az Új-hoz mint olyanhoz, amit, mármint azt, hogy Újvidék, mi ifjú korunkban úgy ejtettük volt ki, mintha csak azt mondtuk volna: New York, de ugyanakkor azt is, hogy: szerb Athén, meg hát úgy, hogy kiejtésünkkel érzékeltessük, arról a városról van szó, ahol 1922-ben az Út című aktivista folyóirat megjelent volt. Örültünk, hogy ilyen összetett, jóllehet mégis nyugodt, kis, zöld fővárosban élhettünk, olyan írókkal, mint Mladen Leskovac, Aleksandar Tišma, Sreten Marić és Sinkó Ervin például, akinél olykor inkognitóban megjelent volt Miroslav Krleža…

A Franja Petrinović, Dragana V. Todoreskov és Branislav Živanović összetételű zsűri a Vajdasági Írók Egyesülete Év Könyve Díját Selimir Radulovićnak írtélte oda Senka osmog eona című 2016-ban megjelent verseskötetéért, az Ileana Ursu, Vladimir Gvozden, Faragó Kornélia, Valentina Čizmar és Zoran Đerić összetételű zsűri döntése alapján pedig a 2016. év legjobb fordításáért járó díjat Relja Dražin kapta Ödön von Horváth két regényének németről szerb nyelvre való átültetéséért.

A Vajdasági Írók Egyesülete munkájának támogatásáért díszoklevélben részesült Dragan Kojić, az újvidéki Városi Könyvtár igazgatója, Jovanka Simić, a Večernje Novosti újságírója, Nada Zorić, a Vajdasági Televízió újságírója, Radmila Lotin, a Dnevnik újságírója, valamint Boris Pavlov, a Vajdasági Televízió újságírója.

A közgyűlés folytatásában beszámoltak az elmúlt évi tevékenységekről, valamint ismertették azidei teendőket, amelyben kiemelt szerepet kap a Vajdasági Írók Egyesületének a 2018-as budapesti Könyvfesztiválon való részvételének előkészítése, valamint az Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 programjaira való felkészülés.