2024. április 25., csütörtök

Ahol a világháborúk kezdődnek…

Belgrádba látogatott John McCain amerikai szenátor

Három fontos témakörben tárgyalt Aleksandar Vučić szerb kormányfő Belgrádban John McCain amerikai szenátorral, számolt be a miniszterelnök a találkozót követően. Mint mondta, a régió békéjének és stabilitásának a megőrzése jelentette az egyik kulcsfontosságú kérdést, de beszélgetést folytattak a Szerbia és az USA közötti bilaterális kapcsolatokról is, továbbá arról, milyen szerepet vállal hazánk a nemzetközi kérdések rendezésében, melyek az álláspontjai.

A találkozón Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia elkötelezte magát a régió egyensúlyának megőrzése mellett, s sürgette a brüsszeli tárgyalások folytatását Pristinával.

Szóba került a katonai együttműködés is, 2016-ban a két állam nyolc közös gyakorlaton vett részt, 2017-re hat-hét további gyakorlatot terveztek be. Elmondta azt is, hogy Szerbiának nem szándéka csatlakozni egyik katonai tömbhöz sem.

McCain kijelentette, hogy a stabilitás rendkívül fontos kérdés, a kelet-európai történések szorosan összefüggenek az amerikai nemzetbiztonsággal is. Mint kiemelte, két világháború is ebben az európai térségben vette kezdetét. Gratulált Vučićnak az elnökválasztáson aratott győzelemhez.