2024. április 19., péntek

A hideg ellenére leállt a fűtés Zentán

A gáz és áramadósság miatt zárolták az ELGAS folyószámláját – A távfűtő rendszer összeomlott – Teljes mértékben fel kellene újítani a távhőszolgáltatást

A Srbijagas Közvállalat 15 millió, az EPS, a szerbiai áramszolgáltató vállalat pedig 6 millió dinárt követel a fizetésképtelenné vált zentai ELGAS Közvállalattól, amelynek igazgatója, Boško Petrović őszintén elismerte, hogy nagy bajban vannak.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A tartozások miatt napok óta zárolva van az ELGAS folyószámlája, fűteni pedig a hideg ellenére több okból sem tudnak. Az utcai hővezetékek katasztrofális állapotban vannak, állandó a szivárgás, amely a város központjában, a Posta utca elején lévő sarkon olyan nagymértékű, hogy a kifolyó víz miatt beázott a közeli posta kábelrendszere, 1200 telefon némult el. A mértéktelen vízszivárgást csak a fővezeték teljes cseréjével lehetne megoldani, ami több millió dináros beruházást igényelne.
A több mint kétezer távfűtésre berendezkedett lakásban és számos közintézményben már hosszabb ideje nincs fűtés, pedig a levegő hőmérséklete az elmúlt napokban éjszakánként alig haladta meg az 5-6 fokot, és napközben is hideg, szeles az idő. Ilyen körülmények között a fogyasztókkal korábban megkötött szerződés alapján április közepéig, szükség szerint pedig akár május 1-jéig is kötelesek lennének fűteni.
A feltornyosult problémák miatt teljesen leállt a fűtés, a vezetékek már nincsenek nyomás alatt, az idei fűtési szezonnak ezzel vége. Hogy mi lesz őszre, arról még sejtelme sincs senkinek. Az ELGAS igazgatója csak annyit mondott, hogy a polgárok a rendkívüli helyzetben próbálják meg feltalálni magukat, alternatív fűtési módszerekkel vészeljék át a hideg időszakot a tartós felmelegedés beálltáig.
Csak idő kérdése volt, hogy mikor omlik össze a zentai távfűtési rendszer. A cukorgyár gőztermelő kazánjai negyven év után már nem képesek hatékony hőtermelésre, és különben is elsődlegesen a répafőzés szükségleteire termelték a forró gőzt, amit azután közvetve távfűtésre is felhasználtak. Az alacsony hatásfokkal működő gázkazánoknak lejárt az ideje, és ugyanez vonatkozik a 30 kilométer hosszú városi hővezeték-hálózatra is. Az elhasználódott vezetékekből óránként átlagban 9-10 köbméter meleg víz szivárgott, folyt el a talajba, ami igen nagy energiaveszteséget jelent a szolgáltató számára. Már nem győzték pótolni az elfolyó meleg vizet, hogy tartani tudják a nyomást a rendszerben.
Ahhoz, hogy őszre újraindulhasson Zentán a távhőszolgáltatás, már most hozzá kellene fogni a rendszer teljes felújításához, ami olyan óriási anyagi terhet ró a községre, amely meghaladja az önkormányzat pénzügyi erejét, tartományi és köztársasági támogatás nélkül nem képzelhető el egy sokmilliós beruházás, ami a közbeszerzési pályázatok miatt még időigényes is. Az ELGAS igazgatója szerint nincs mire várni, ha azt akarjuk, hogy őszre melegek legyenek a lakások és a közintézmények, akkor azonnal lépni kell. Elmondása szerint a probléma nagyságára való tekintettel a bajok orvoslásába bekapcsolódott Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Nikola Lukač, az Észak-Bánáti körzet vezetője is.