2024. április 19., péntek

A hónap végére befejeződik a belvárosi templom felújítása

Heteken belül lekerülnek az állványok az óbecsei Nagyboldogasszony-templomról, az épületen ugyanis a munkások addigra várhatóan befejezik a templomtorony és a déli homlokzat felújítási munkálatait. A terveket a péterváradi Tartományi Műemlékvédelmi Intézet dolgozta ki, a kivitelező pedig a kúlai Blaško vállalat.

Az eredeti elképzelések szerint a kivitelezőnek még tavaly szeptemberben át kellett volna adnia az épületet, így viszont épp 130. születésnapjára ragyog majd teljes fényében és eredeti színeiben az újjászületett templom. Az ünnepi hangulatot az is emeli majd, hogy rövidesen a templom előtti főtér is teljesen megújul.
A munkálatok elhúzódásához az is hozzájárult, hogy a régi óra helyére korszerű óramechanizmus került a toronyra, amely digitális műholdjelek segítségével mutatja a Frankfurthoz igazított pontos időt, ráadásul a téli és nyári időszámításra való áttérés is automatikus, egyúttal olcsóbb lesz. Fuderer László atya elmondása szerint az őszi esőzések és a téli hónapok mellett az is közrejátszott a munkálatok elhúzódásában, hogy bizonyos hagyományos és olcsóbb műszaki megoldásokat végül nem lehetett alkalmazni a felújítás során. Ilyen volt például a toronykupolán a közönséges bádog, amely helyett végül a minőségibb, tartósabb, de négyszer drágább titáncink bádogot kellett használni. Emiatt a tervezett költségek is magasabbak lettek: az eredeti elképzelések szerint a munkálatok első szakaszára 5,5 millió dinárt kellett volna költeni, de a beruházás ezen szakasza végül eléri a 8,5 millió dinárt, és emiatt az idén már nem lesz pénz a beruházás második szakaszára, azaz a többi homlokzat rendezésére. A felújítás harmadik szakaszában a tetőt is felújítják majd.