2024. április 23., kedd

Lassul a forgalom

Munkálatok a Nagybecskerek és Újvidék közötti úton

Tegnap megkezdődött az Újvidék és Nagybecskerek közötti út zsablyai útkereszteződéséig vezető szakaszának a felújítása. A Szerbiai Utak (Putevi Srbije) Közvállalat közleménye szerint a B osztályba sorolt, 12-es számú állami út felújítása 2017. november 15-éig tart.

Ebben az időszakban változik a közlekedési szabály ezen a szakaszon.
A munkálatok reggel nyolc órakor a zsablyai útkereszteződés közelében kezdődtek meg. Ezt az útkereszteződést a munkálatok befejezése után körforgalommá alakítják majd át, szemaforok nélkül. A munkálatokat a szabadkai Vojput Rt. dolgozói végzik.
A munkálatok idején a forgalom az egyik útsávon, felváltva folyik, villanyrendőr irányítása alatt, ami majd lelassítja a forgalmat. Tekintettel arra, hogy a kátyi felüljárónál is folynak munkálatok, így a Nagybecskerek és Újvidék között közlekedők azzal számolhatnak, hogy ezentúl mintegy húsz perccel tovább tart majd a közlekedés ezen az útszakaszon.
A tervek szerint a zsablyai körforgalom megépítése mellett egyes részeken kiszélesítik az utat a buszmegállóknál, ahol eddig is sokszor megálltak a járművek. Két másik útkereszteződést is kiszélesítenek: áttekinthetőbb és biztonságosabb lesz a zsablyai Tisza-hídnál (az aradáci útkereszteződés) és a régi zsablyai útnál lévő útkereszteződés. Némi változás lesz az Aradác felé vezető úttal való kereszteződésnél is, amelynek a szögét enyhítik és ezzel itt biztonságosabbá válik majd a letérés.
Az út technikai szempontból egyenrangú lesz az autóúttal, de a sebességet továbbra is óránkénti 80 km-re korlátozzák. Az útszakaszon lecserélik az aszfaltréteget, és javítják az útkereszteződéseket és a határi utak felé vezető leágazásokat, amelyek beosztását is módosítják.
A Szerbiai Utak útkarbantartó közvállalat az útfelújítást 630 millió dinárral támogatja.