2024. április 19., péntek

A többségi véleményt tisztelni kell

A belügyminiszter szerint Szerbiában nincs diktatúra

Országszerte folytatódtak az elnökválasztás eredményeivel elégedetlen fiatalok tüntetései Belgrádban tartják a legnagyobb megmozdulásokat, melyeken több ezren gyűltek össze az elmúlt napokban. Újvidéken is szerveztek tiltakozást, s bár az országszerte tartott tüntetésekre az jellemző, hogy a közösségi hálózatokon szerveződik a tömeg, a székvárosban szervezői is vannak. Az Újvidéki Egyetemista Mozgalom vállalta a koordinálást, s a hallgatók tegnap a követeléseiket is közzétették. Az első a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tagjainak menesztése, amiért nem tartották tiszteletben az alkotmánybíróság döntését, a második az elektronikus média szabályozó testületének (REM) leváltása, amiért nem reagált több száz szabálysértésre és bejelentésre. Követelik Maja Gojkovićnak, a Köztársasági Képviselőház elnökének a menesztését is, amiért felfüggesztette a parlament üléseit a kampány ideje alatt, valamint a Szerbiai Rádió és Televízió felelőseinek menesztését a hatalomhoz hű tájékoztatás miatt. Az egyetemisták közölték, hogy a tiltakozások a követelések teljesítéséig folytatódnak, és ha süket fülekre találnak, rendkívüli parlamenti választások kiírását fogják szorgalmazni. Az újvidéki követeléseket a belgrádi hallgatók is elfogadták, s további elvárással egészítették ki őket: síkraszállnak a választói névjegyzék revíziójáért, melynek során megállapítanák, mennyi a valós szavazópolgárok száma, ezt követően pedig bevezetnék az elektronikus szavazás lehetőségét, amit világos kritériumok védenének a manipulációktól.

Tegnap Nišben, Nagybecskereken, Novi Pazarban, Kragujevacon, Szabadkán, Kraljevón, Borban, Leskovacon, Vranjéban, Čačakon is tüntettek a fiatalok a rezsim és a választási eredmények ellen.

OBJEKTÍVEN ÉS HITELESEN

Az újságíró-szervezetek koalíciója a közleményében arra szólította fel a médiumokat – különösen a közszolgálatiakat – és az újságírókat, hogy objektíven, hitelesen és pontosan tudósítsanak a tiltakozásokról. Az eltérő szerkesztéspolitikai koncepciók szerintük nem azt jelenti, hogy „össze lehet mosni” egymással a tényeket, kommentárokat, feltevéseket és találgatásokat.

EZ NEM DIKTATÚRA

Nebojša Stefanović belügyminiszter azt mondta tüntetésekre reagálva, hogy „nagypolitikai” megmozdulások, amelyek mögött Aleksandar Vučić ellenfelei állnak. Ezek nem bejelentett tiltakozásoknak számítanak, de a rendőrség nem avatkozik be, mert Szerbia demokratikus állam, ahol mindenkinek jogában áll kinyilvánítania a véleményét, ugyanakkor a rendőrség nem szavatolhat biztonságot, ha nem jelentik be a megmozdulást – fejtette ki Stefanović. Hozzátette, világos, hogy az ellenzék áll az egész mögött, s bár Saša Janković vagy Vuk Jeremić személyesen nem jelenik meg a tüntetéseken, végig ott vannak azok, akik a szóban forgó államfőjelöltek választási stábját alkották. Feltette a kérdést: hogyan mondhatja valaki, hogy diktatúra van egy olyan országban, ahol a nagy választási vereség után megengednek minden tüntetést?

VILÁGOS EREDMÉNYEK

Négy nappal ezelőtt tartottunk elnökválasztást, azon tizenegy jelölt indult, a polgárok arra voksoltak, akire akartak – értékelte újságíróknak nyilatkozva Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes. A választás eredményeit tiszteletben kell tartani, az elégedetlen polgároknak viszont minden joguk megvan a tiltakozásra – mondta.

– A polgárok egy része tiltakozik, mert Vučić 55 százalékos támogatottságot szerzett. A demokrácia lényege az, hogy a kisebbségben lévők elmondhassák a véleményüket, viszont tiszteletben kell tartaniuk a többség véleményét – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a tüntetésekkel semmi gond nincs mindaddig, amíg nem veszélyeztetik senkinek a vagyonát, biztonságát, megszokott életkörülményeit. Hazai és külföldi megfigyelők sem jelezték, hogy problémák adódtak volna a választás szabályosságával – tette hozzá.

@k = ISMÉTLÉS ÚJABB NÉGY HELYEN

A Köztársasági Választási Bizottsághoz (RIK) 49 panasz futott be, és a panasztevés határideje lejárt. Úgy döntöttek, hogy még négy – kraljevói, pancsovai, verseci és verbászi – szavazóhelyen meg kell ismételni a választást, egy nappal korábban egy nagybecskereki és egy palánkai szavazóhelyen minősítették érvénytelennek a voksokat. A leadott voksok 97,42 százalékát dolgozta fel a testület, Vučić 55,02, Janković 16,36 százalékos támogatottságot kapott. A szavazópolgárok 54,56 százaléka ment el szavazni, azaz 3.552.005 személy. Ma teszik közzé az utolsó előzetes eredményeket.