2024. április 25., csütörtök

Diákcsere és barátkozás

Németországi és nagybecskereki diákok a Tartományi Képviselőházban

Schwäbisch Hall városka Szent Mihály Gimnáziuma diákjainak egy csoportja, Michael Eisemann tanár kíséretében szerbiai vendéglátóikkal, a Nagybecskereki Gimnázium igazgatójával, Milan Radakovićtyal, Violeta Perin és Katarina Nataroš német szakos tanárokkal és a nagybecskereki gimnazisták egy csoportjával tegnap Újvidékre látogatott.

A tartományi képviselőházban fogadta őket Milan Kovačević tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárhelyettes, és Biljana Kašerić tartományi oktatási segédtitkár.

A Baden-Württemberg tartománnyal kisebb megszakításokkal, 2009 óta megvalósuló diákcserét Milan Kovačević különösen fontosnak tartja, a kortárs diákok közötti tapasztalatcsere, a duális oktatás, valamint a nyelvtanulás, és nem utolsósorban a barátság szövődése szempontjából. A gimnázium igazgatója a diákcsere történetéről szólva elmondta, hogy az együttműködés elején a német szülők kicsit aggódva engedték el gyermekeiket Szerbiába, most azonban egyre nagyobb az érdeklődés a szerbiai diákcsere iránt. A családban való tartózkodás ledönt minden határt. Hazainduláskor a német gyerekek sírva vesznek búcsút vendéglátóiktól, szívesen maradnának még egy kicsit nálunk.

– Itt vendégszeretőek az emberek, másmilyen a közlekedés, egyes épületek elhanyagoltak – összegezte élményeit dióhéjban az egyik német diák.

– Az épületek elhanyagolásáért részben mi vagyunk a felelősek, részben pedig a történelmünk – mondta erre mosolyogva a tartományi oktatási titkárhelyettes.

Megismerkedtünk az aacheni Hanna Thumával, aki a diákcsere-program keretében tavaly októberétől a tanév végéig önkéntesként részt vesz a német nyelvű órákon a nagybecskereki gimnáziumban. Kíséri a csere lebonyolítását, segíti a német nyelv színvonalas oktatását, és szerbül tanul.

A német diákok vendégeskedésük során többek között iskolai műhelymunkákon, kirándulásokon vesznek részt, a mi gimnazistáink pedig júniusban viszonozzák a német barátaik látogatását – tudtuk meg Katarina Nataroš német szakos tanárnőtől, aki elégedett az eddigi együttműködéssel.