2024. március 28., csütörtök

Kezdődik a visegrádi országok animációs fesztiválja Moszkvában

Harmadik alkalommal rendezik meg szerdától a Visegrádi Együttműködés országainak A4 című animációs fesztiválját a moszkvai Pionyer Filmszínházban.

Az ötnapos eseményen tizenegy rövidfilmet mutatnak be a legaktuálisabb magyar, cseh, lengyel és szlovák munkákból. A fesztivált a moszkvai Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, valamint az orosz fővárosban működő Cseh Centrum, a Lengyel Intézet és a Szlovák Intézet szervezésében valósul meg.
A magyar animációs rövidfilmek közül Andrasev Nadja A nyalintás szele című, a 69. Cannes-i Filmfesztiválon díjnyertes alkotása kerül bemutatásra. A rendezvényt magyar részről Hegyi Anita, a moszkvai magyar kulturális központ igazgatója és Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora nyitja meg.
Az idei filmfesztivál különlegessége, hogy vasárnapra az 5-től 12 éves korosztály számára külön programot állítottak össze. Szintén a fesztivál részét képezi szerdától, a moszkvai Design Iskolával közösen szervezett animációs és grafikai mesterkurzusok háromnapos sorozata.