2024. március 28., csütörtök

Mađari vole pozorište

U Senti je održana skupština Mađarskog pozorišnog društva

Prvi put od postojanja Društva organizovana je skupština u gradu koji je van granica.

U ponedeljak pre podne je, direktor senćanskog pozorišta, Wischer Johann pozdravio sve prisutne, zatim je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a istakao da veoma ceni ovaj gest i smatra da je ovo veliko priznanje našim pozorištima.

Na učinak naših pozorišta možemo biti ponosni, jer je na veoma visokom nivou ono što pružaju. Da bi funkcionisali važno je da od srpske države traže i da se za to izbore, da obezbede osnovna sredstva za rad, a u tom pogledu je bitno što je osnivač svih mađarskih pozorišta Nacionalni savet.

U odnosu na srpska pozorišta, mađarska pozorišta u Vojvodini su u prednosti, jer mogu da računaju i na pomoć mađarske države. U skladu sa tim treba razmišljati i u budućnosti.

– Naša pozorišta su i do sada davala sveže, visokostandardne predstave, što treba tako i da ostane. Politika ima samo jedan zadatak, da obezbedi njihov nesmetani rad. Cilj SVM-a je da to dostigne i zato forsiramo izgradnju subotičkog pozorišta ,,Nepszinhaz“. Po našim procenama, ove godine će se završiti spoljni radovi, a dogodine će se osposobiti umetnicima za rad. Spomenuo je i to da bi voleli da se završe radovi i na pozorištu ,,Tanyaszinhaz“ pošto ove godine slavi 40. godišnjicu postojanja.

Konferencija za novinare povodom skupštine Mađarskog pozorišnog društva

Konferencija za novinare povodom skupštine Mađarskog pozorišnog društva

Atila Vidnjanski, direktor pozorišta ,,Nemzeti Szinhaz“ u Budimpešti, predsednik mađarskog pozorišnog društva vezano za diskusiju na skupštini je rekao da u Mađarskoj u pozorištima koja imaju kapacitet oko milion gledalaca, treba da bace akcenat na kvalitetne, visokostandardne produkcije, dok treba izbegavati nekvalitetne predstave. To se odnosi i na predstave u ruralnim sredinama, gde treba pomoći i podržati takvu vrstu aktivnosti kako bi doprineli tome da se zadrži stanovništvo u tim sredinama. Cilj nam je da to podržimo i u prekograničnim mestima sa Mađarskim življem.

Na skupu je bilo reči i o revitalizaciji amaterskih društava, što funkcioniše pod nazivom

,,Pajtaszinhaz“ glumci mađarskih pozorišta pomažu kao mentori pozorištima u manjim mestima, i zahvaljujući tome u mnogim selima se ponovo pokrenuo rad amaterskih pozorišta.

– Mađari vole pozorište, na šta sam veoma ponosan. U Mađarskoj smo uspeli da prodamo 6,5 miliona pozorišnih karata prošle godine, što je veći procent u odnosu na zemlje Zapadne Evrope.

Shodno tome, imaju novu strategiju za dalji razvoj mađarskog pozorišta.

Na jučerašnjem sastanku imenovani su direktori, pozorišta „Vaci Dunakanyar“ Kiš Domonkoš Marko i Pataki Andraš „Soproni Petefi“ pozorišta.

Učesnici Skupštine su u nedlju imali priliku da prisustvuju predstavi a potom i diskusiji.

Mađarska pozorišna grupa je najveća mađarska pozorišna organizacija osnovana 2008.godine.

Vojvođanski Mađari će sasvim sigurno nastaviti da napreduju.

– Mađarske zajednice u Vojvodini su na predsedničkim izborima u nedelju ojačale svoju poziciju i dale priliku da se mađarsko-srpski odnosi nadalje izgrađuju, što je i primaran cilj- istakao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a juče na sastanku u Senti.

Bez obzira na to u kakvim teškim vremenima živimo, uspeli smo da postignemo ono što nije bilo u scenariju. Verujem da smo na dobrom putu, imamo snage i siguran sam da možemo nastaviti dalji napredak.