2024. március 29., péntek

Pénzt az esküvőre(?)

Nem titok, hogy egy lakodalom ugyancsak sokba kerül az ifjú pár számára. Éppen ezért manapság egyre inkább kezd divatba jönni a készpénz ajándékozása, akár a házasulandók kérésére, akár azért, mert nincs más ötletünk. Ajándékot választani valóban nehéz, mert ha igazán szeretnénk, hogy elnyerje a menyasszony és a vőlegény tetszését, ismernünk kell az ízlésüket. A legrosszabb persze, ha nem is törődünk az ilyesmivel, hanem ha van rá pénzünk, veszünk egy jó drága ajándékot, s azt gondoljuk, hogy ezzel akkor el is van intézve. Ezért sokan inkább a pénz mellett döntenek, hogy aztán a fiatalok maguk dönthessék el, mire költenek, illetve mire van szükségük. Vannak párok, akik már a meghívón feltüntetik, hogy ajándék helyett pénzt kérnek.

Az idők változásával változnak az ajándékozási szokások is, de van néhány íratlan szabály, ami nem változott, így például az ajándék értékének illik körülbelül akkorának lennie, amennyit mi is kaptunk az illető családtól, valamint nem ugyanolyan értéket várnak el a közeli családtagoktól, mint a távolabbi ismerősöktől. Ajánlatos figyelembe venni azt is, hogy milyen viszonyban vagyunk a házasulandókkal. Közeli rokonoknak mindig kicsit nagyobb összeget, vagy értékesebb ajándékot illik vinni.

Milyen ajándékot visz a lakodalomba?

Készpénzt: 312 (75,35%)

Konyhai eszközt: 37 (9%)

Festményt: 16 (3,8%)

Semmit: 49 (11,85%)

Gyakori eset és praktikus megoldás a fiatal párral megbeszélni, hogy mit vegyünk nekik, de ma már az is elfogadott, ha kívánságlistát készítenek arról, amire szükségük lenne, abból a célból, hogy elkerüljék az olyan kellemetlen helyzeteket, hogy négy turmixgépet vagy három kenyérpirítót kapjanak, amit utána vagy kénytelenek továbbadni, vagy csak használatlanul áll majd a szekrény mélyén.

Ma már a párok gyakran az esküvő előtt is együtt élnek és megvannak a szükséges háztartási eszközeik, így a hagyományos nászajándékok ideje múlttá vált. Ha viszont a készpénz mellett döntünk, a nagy kérdés ebben az esetben, hogy mennyi kerüljön a borítékba.

Ez persze individuális és elsősorban a lehetőségeinktől függ, de általánosan elfogadott szabály, hogy esküvőre mindig legalább annyit illik adni fejenként, amennyi az egy főre jutó költségeket fedezi. Ez helyszíntől függően változik, és a pár természetesen igyekszik ezt minél olcsóbban kihozni, hogy a kapott összeg fedezze a lakodalom költségeit, és lehetőleg maradjon is belőle. A vendégeknek viszont a nászajándék mellett gyakran a menyasszonytáncra is szánni kell, aminek megint csak a pénztárca látja kárát.

A minap vitát váltott ki az interneten annak a niši menyasszonynak az esete, aki üres borítékokat talált a nászajándékok között. Ami még ennél is rosszabb, némely borítékba egy papírpénz nagyságú újságkivágás volt helyezve. Miután kifejezte a dühét, álláspontja megosztotta a lakosságot. A kommentelők nagy része elítélte, amiért pénzt akart keresni az esküvőjével.

Felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen mi célból szervezzük a lakodalmat? Vajon valóban azért, hogy ilyen módon jussunk egy kis plusz pénzhez? Vagy azért, mert a rokonság és a barátok elvárják tőlünk? Esetleg azért, mert egyszerűen csak szeretnénk megünnepelni ezt a nagy eseményt az életünkben?

Az ifjú párnak kétségtelenül sokat jelent az anyagi támogatás, főleg azoknak, akik csak akkor kezdik meg a közös életet, vagy családalapítást terveznek. De talán nem is annyira az ajándék elmaradása a baj, hiszen mindenki megérti, ha valakinek nem telik rá, hanem inkább a megalázó üres borítékok. Egy szerény, minimális összeget talán mindenki rá tud szánni, ha már elmegy a lakodalomba, vagy ha éppen mégsem, akkor inkább mondjuk meg nyíltan, vagy maradjunk otthon. Persze olyanok is akadnak, akik inkább üres kézzel is elmennek, csak hogy más költségén jóllakjanak és szórakozzanak.

Bár a készpénz ajándékozása praktikus megoldás, elveszi a meglepetést, a ceremónia utáni ajándékbontogatás örömét. Éppen ezért azt tudnánk tanácsolni a lagziba készülőknek, hogy még ha készpénz ajándékozása mellett döntöttek is, akkor is tegyenek a boríték mellé valami anyagi érték nélküli apróságot. Lehet ez például egy képesalbum (telitalálat lenne az ajándékozó és a fiatalok korábbi közös fotóival, ha van ilyen), de lehet mondjuk egy olcsó, de ízléses váza vagy hamutartó, esetleg két bögre vagy törölköző, hogy akár huszonöt vagy harminc év múlva is legyen valami, ami arra emlékezteti őket, hogy ott voltunk az esküvőjükön. Így lesz az anyagi érték nélküli apró kis semmiségből megfizethetetlen szellemi érték. Mert a pénz gyorsan elfogy… Nagyanyáink, dédanyáink a mai napig őrzik a kis semmiségeket, amiket az esküvőjükre kaptak. Talán nem is annyira butaság ez.