2024. április 19., péntek

Ma is tüntetéseket szerveztek országszerte

Belgrádban, Újvidéken és Nišben ma is több ezer ember gyűlt össze, hogy elégedetlenségének adjon hangot amiatt, hogy Aleksandar Vučić nyerte meg az elnökválasztást.

Belgrádban ezrek érezték úgy, hogy az utcára kell vonulniuk tiltakozásuk jeléül. A belváros egyes részeiben ezért a forgalmat lezárták.

A tegnapi fővárosi megmozduláshoz hasonlóan ma sem derült ki, hogy pontosan kik a tüntetés szervezői, annyi azonban köztudott, hogy a főként egyetemistákból álló tiltakozók a közösségi oldalakon szerveződnek.

Ehhez hasonlóan a tiltakozók pontos követelései sem ismertek, csak annyi nyilvánvaló, hogy Vučić-ellenes szlogeneket skandálnak, az aktuális hatalom képviselőit lopóknak nevezik, akik szerintük csaltak az elnökválasztáson.

A tiltakozókat egyébként támogatják egyes közéleti szereplők, politikusok is, köztük Saša Janković, Boško Obradović, Ljubiša Preletačević Beli és Velimir Ilić is.

ÚJVIDÉKEN IS TÜNTETTEK

Az újvidéki tiltakozó megmozdulásnak a belgrádival ellentétben ismert a szervezője, ez az Újvidéki Egyetemista Mozgalom. A szervezet képviselői az egyetemisták nehéz helyzetére hívták fel a figyelmet, akiket szerintük már évtizedek óta becsap az éppen aktuális hatalom, ezért a fiataloknak nem maradt más lehetőségük, mint hogy a diploma megszerzése után összecsomagoljanak, és más országban próbáljanak érvényesülni.

Újvidéken is több ezren tüntettek. Az esemény kezdetén egy incidensre is sor került, ugyanis két fiatal sértegette a tüntetőket és szét akarta tépni a  menet elején hordozott transzparenst, amelyen A rendszer ellen felirat állt.

TILTAKOZÁSOK ORSZÁGSZERTE

Nišben néhány ezer, Čačakon több mint ezer ember gyűlt össze, de volt tüntetés Szabadkán, Nagybecskereken,  Leskovacon, Kraljevón, és Užicében is.