2024. április 23., kedd

Kormányfő kerestetik

Vučić győzelme után felmerül a kérdés: ki kerülhet a miniszterelnöki bársonyszékbe?

Az előttünk álló két hónapnak elegendőnek kellene lennie arra, hogy kikristályosodjon, ki lesz Szerbia következő kormányfője. Miután Aleksandar Vučić jelenlegi miniszterelnök megnyerte a vasárnapi államfőválasztást, még 60 napig töltheti be a kormányelnöki tisztséget, Tomislav Nikolić jelenlegi államelnök mandátuma ugyanis május 31-én jár le.

Ivica Dačić azt nyilatkozta, nem tárgyalt Vučićtyal a kormányfői tisztségről, de ha felkínálná neki, bizonyosan nem mondana nemet (Beta)

Ivica Dačić azt nyilatkozta, nem tárgyalt Vučićtyal a kormányfői tisztségről, de ha felkínálná neki, bizonyosan nem mondana nemet (Beta)

A belgrádi sajtóban már az elnökválasztás előtt elindult a találgatás azzal kapcsolatban, hogy ki kerülhet Vučić helyére, vagyis a kormány élére. Tegnap is ezzel a kérdéssel foglalkozott a média, s az egyik esélyes jelöltként a legtöbben Dušan Vujović jelenlegi pénzügyminisztert említették, akinek a gazdasághoz és a pénzügyekhez köthető szakértelmét a Szerb Haladó Párt első embere, a leendő államfő bizonyára értékelni tudná a kormány vezetői tisztségén is. Vučić korábban azt nyilatkozta, hogy „bizonyos nevekkel” már foglalkozott, de nem közölte, hogy melyekkel.

Esélyes utódként tartják számon Ana Brnabićet, az aktuális kormány közigazgatási és helyi önkormányzati miniszterét is. Az említett jelölteknél azonban problémát jelenthet, hogy nem tagjai a Szerb Haladó Pártnak, ezért nem biztos, hogy ők számítanak majd politikai értelemben is a legmegfelelőbbnek a kormányfői tisztség betöltésére. A média szerint Nikola Selakovićnak, a korábbi igazságügyi miniszternek is esélye lehet arra, hogy kinevezzék, hiszen tisztség nélkül maradt a legutóbbi kormányalakítás során, s nincs kizárva, hogy a jelenlegi kormányfőnek még tervei vannak vele a kabinet összetételére vonatkozóan.

Az elsők között merülhet fel Ivica Dačićnak, a Szerbiai Szocialista Párt elnökének a neve is, aki korábban miniszterelnöki, majd kormányfőhelyettesi és külügyminiszteri teendőket is ellátott. Azt nyilatkozta tegnap, hogy nem beszélgetett Vučićtyal a kormányfői tisztségről. Arra a kérdésre, hogy elvállalná-e ezt a megbízatást, ha felajánlanák neki, Dačić diplomatikusan azt válaszolta, senki sem hinne neki, ha azt mondaná, hogy nem. Mint közölte, számára az a fontos, hogy a haladók és a szocialisták együttműködésének eredményei vannak, és hogy a jövőben is ilyen gyümölcsöző legyen az összefogás.

A kormányfőválasztásra május 31-e után kerül sor – jelentette be Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke. Nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy Nikolić mandátumának lejárta és Vučić hivatalos kinevezése után az új államfő konzultációkat folytat majd a parlamenti pártok képviselőivel, melyek alapján döntést hoz az új kormányalakító személyéről.