2024. március 28., csütörtök

Áder János gratulált Aleksandar Vučić győzelméhez

Levélben gratulált Áder János köztársasági elnök Aleksandar Vučić szerb kormányfő elnökválasztási győzelméhez. A magyar államfő kiemelte, hogy az elmúlt években közös erőfeszítéssel sikerült elmélyíteni a magyar-szerb együttműködést.

Áder János levelében - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez - rámutatott: az együttműködésben fontos szerepet játszik a vajdasági magyar és a magyarországi szerb kisebbség, amely kapocs a két állam között.
Az államfő hozzátette: örömmel látja, hogy mindkét részről alapvető feladatnak tekintik e közösségek biztonságának és jólétének segítését. Áder János őszinte szándékát fejezte ki, hogy a továbbiakban is mindent megtegyen a két nép történelmi megbékélésének kiteljesítéséért, a két nemzet közötti kötődések erősítéséért.
A magyar köztársasági elnök arról biztosította a szerb politikust, hogy Magyarország az eddigiekhez hasonlóan elkötelezetten segíteni fogja Szerbia európai integrációját. Mint írta, bízik benne, hogy ennek kérdéseiről, a térség fejleményeiről és a kétoldalú kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről mielőbb személyesen is véleményt tudnak cserélni.
Aleksandar Vučić a szerb kormánykoalíció jelöltjeként már az első körben megnyerte a vasárnap megrendezett szerbiai elnökválasztást az előzetes, nem hivatalos adatok szerint. A központi választási bizottság közölte, hogy a szavazatok 91,65 százalékának feldolgozottsága alapján Aleksandar Vucicra a szavazópolgárok 55,13 százaléka adta a voksát.