2024. április 20., szombat

„Jól szerepelt a jelöltünk!”

Nebojša Stefanović: A legpiszkosabb kampány volt az idei

A szavazóhelyek bezárását követően Nebojša Stefanović belügyminiszter a Szerb Haladó Párt képviseletében a párt belgrádi székházában a sajtótájékoztatón a következőket nyilatkozta:

– Aleksandar Vučić tiszteletben tartja majd a választás eredményeit. A nép akaratát. Jó lenne, ha a politikai ellenfelek is ezt tennék. Elégedett vagyok a részeredményekkel, hiszen jelöltünk nagyon jól szerepelt az elnökválasztáson, annak ellenére, hogy a legpiszkosabb és a legkevésbé elfogadható kampányt élte át Vučić – emelte ki Nebojša Stefanović.

A média képviselőinek gyűrűjében (fotó: Ótos András)

A média képviselőinek gyűrűjében (fotó: Ótos András)

A székházban több mint 100 hazai és külföldi újságíró, operatőr és fotós kísérte figyelemmel az elnökválasztás alakulását. Maga a párt jelöltje, Aleksandar Vučić este 8 órakor érkezett meg számos kollégája kíséretében, de koalíciós partnereinek a képviselői is többen a helyszínen figyelték a választás eredményeit.

Stefanović elmondta, a kampány alatt számos manipulációnak volt a jelöltjük kitéve. Felsorolva néhányat közülük, elmondta, szombaton megjelent egy fotó, miszerint Zoran Đinđić volt kormányfő sírhelyét az SZHP jelével gyalázták meg. A belügyminiszter kiemelte, számítógéppel manipulált fotóról van szó. Azt még 2015-ben készítették, azóta már már másként néz ki a sírkert is, a párt jelét pedig számítógépes programmal ragasztották rá.

Cáfolta azt a hírt is, miszerint Ana Brnabić, az államigazgatási és önkormányzati miniszter azt mondta volna, hogy az internetes médiumokon keresztül hírszűrést végeznek majd. Rámutatott, ezt nem jelentette ki a miniszter asszony, sőt, sem a kormány, sem pedig a párt nem kíván cenzorként fellépni a médiában.