2024. március 29., péntek
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Vučić fölényes győzelme

Nem lesz második forduló, megszerezte a leadott voksoknak több mint a felét

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt és koalíciós partnereinek közös jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot a tegnapi államfőválasztás során. A lapzárta előtti legutolsó adatok, az Ipsos közvélemény-kutató 70 százalékos feldolgozottsága mellett és a Szabad Választásokért és a Demokráciáért Központ (CeSID) 78 százalékos adatfeldolgozása alapján közzétett eredmények alapján is a jelenlegi kormányfő győzött a szavazatok több mint 50 százalékával. Az Ipsos 55,2, a CeSID – valamivel nagyobb arányú feldolgozottsággal – 55,8 százalékot jelzett a hatalmi jelöltnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem lesz második forduló, hiszen Vučić megszerezte a szavazatoknak több mint a felét már az első körben. A második helyezett Saša Janković lett, aki a szavazatoknak csaknem a 16 százalékát tudhatja magáénak a közzétett adatok szerint.

Napközben néhány – a választás folyamatát nagymértékben nem befolyásoló – szabálytalanságra hívták fel a figyelmet a megfigyelők. A Központ a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért (CRTA) három esetben bűnvádi feljelentést tesz szavazatvásárlás alapos gyanúja miatt. Temerinben, Belcsényben és Slana Barán észleltek a megfigyelőik visszaéléseket. Az N1 hírtelevízió értesülései szerint videofelvételeken rögzítették a temerini szavazatvételt. Egy fehér kombinál kaptak egyesek pénzt szavazás előtt. A CRTA tudni véli, hogy Leskovacon és Újvidéken előfordult összesen három esetben, hogy a szavazó nem tudta leadni a voksát, mert valaki már szavazott helyette. A szervezet szerint a nap folyamán csökkenő tendenciát mutatott a visszaélések száma, délelőtt és kora délután több volt az apróbb szabálytalanság, mint késő délután és este. A feljegyzett esetek nem veszélyeztetik a választás érvényességét – mondták a szervezet képviselői.

A szendrői rendőrség letartóztatta D. P. (67) Velika Plana-i lakost a választási anyag megsemmisítése miatt. Az illető erősen ittas állapotban volt a beszámolók szerint, amikor széttépte a választói névjegyzék egy oldalát. Bűnvádi feljelentést tesznek ellene.

Vasárnap reggel egyébként 7 órakor összesen 8396 szavazóhelyet nyitottak meg. A szavazásra jogosult mintegy 6,7 millió polgár este 8 óráig járulhatott a szavazóurnákhoz, 11 elnökjelölt közül választhatott. A szerbiai állampolgárok Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban már korábban leadhatták a szavazatukat. Koszovóban összesen 90 szavazóhely állt a polgárok rendelkezésére. Itt megközelítőleg 106 ezren voksolhattak. A büntetés-végrehajtási intézetekben 29 helyen 9326 polgár szavazhatott.

A részvételi arány 19 óráig 49,8 százalék volt.

ADA

Ada községben a 29 szavazóhelyen a 15.693 választópolgárnak mintegy a 40,2 százaléka járult 20 óráig az urnákhoz. A részvételi arány így alacsonyabb, mint amekkora a 2012. évi elnökválasztás vagy a tavalyi köztársasági, tartományi és helyhatósági választás alkalmával volt, akkor ugyanis a választóknak valamivel több mint a fele szavazott. A Köztársasági Választási Bizottság helyi képviselői szerint a választás rendben zajlott.

ÓBECSE

Óbecse községben 33.466 személy szerepel a választói névjegyzékben, ők 38 szavazóhelyen adhatták le voksukat – ezek közül négy helyen kísérte figyelemmel a Köztársasági Választási Bizottság a részvételi adatokat. Tegnap 18 óráig az óbecsei Nagy István Otthonban (11-es szavazóhely) a polgárok 41, 57 százaléka szavazott, a bácsföldvári Agropoljéban (25-ös szavazóhely) 57,72-os volt ekkor a részvételi arány,  Péterrévén (30-as szavazóhely) a szavazati joggal rendelkezőknek az 53,64 százaléka járult az urnák elé, a dreai kultúrotthonban (37-es szavazóhely) viszont 18 óráig csupán 30,77 százalék élt szavazati jogával.

A szavazóhelyek bezárása előtt két órával – nem hivatalos adatok szerint – a községben a választópolgároknak mintegy a 46 százaléka karikázta be valamelyik elnökjelölt sorszámát a szavazólapon.

CSÓKA

A lapzártáig beérkezett adatok alapján Csóka településen a köztársasági elnökválasztás első fordulójában a nyilvántartott 3573 szavazati joggal rendelkező polgárnak több mint a fele (55–58 százaléka) járult az urnák elé. A leadott voksok alapján Aleksandar Vučić szerezte meg a szavazatok kétharmadát (65–70%-át).

KISHEGYES

Kishegyes község három településén: Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen összesen 10.585 bejegyzett választópolgár van. Ők a nap folyamán a község 25 szavazóhelyének valamelyikén adhatták le voksukat. A szavazás lebonyolításáért felelős községi munkacsoport illetékese elmondta, hogy 19 órával bezárólag a részvételi arány a község területén 35 százalék volt. Ez jóval elmarad az országos átlagtól. A munkatestület illetékesétől azt is megtudtuk, hogy a szavazóhelyeken kisebb fennakadásoktól eltekintve minden rendben zajlott, nem történt semmi olyan, ami megzavarta volna a szavazás menetét.

MAGYARKANIZSA

Magyarkanizsa községben 22.579 polgár élhetett volna szavazati jogával 39 szavazóhelyen. Délelőtt 10-ig valamivel több mint 10 százalékuk járult az urnákhoz, aztán délután a részvételi arány úgy alakult, hogy a 19 órai adatok szerint a községi átlag 35,15 százalék volt.

Bár a közösségi oldalon megjelentek olyan fotók és hírek, hogy próbálták befolyásolni a választókat, de hivatalos bejelentés átirat formájában nem érkezett az illetékesekhez.

Fejsztámer Róbert polgármester kora délelőtt a magyarkanizsai Bárka épületében lévő szavazóhelyen adta le voksát.

NAGYBECSKEREK

Reggel hétkor mind a hetven nagybecskereki szavazóhelyet megnyitották, s ezeken 105.988 polgár adhatta le a voksát a köztársasági elnökjelöltek valamelyikére. A tavalyi választáskor Nagybecskerek város területén 106.665 szavazati joggal rendelkező polgár élt, ami azt jelenti, hogy most 660-nal kevesebben járulhattak az urnák elé.

Az első nem hivatalos adatok szerint Nagybecskerek város területén 19 óráig a szavazók 38 százaléka adta le voksát, ami kevesebb, mint az utóbbi választásokon volt.

A muzslyai, úgyszintén nem hivatalos adatok szerint (20 óráig) 2800-an szavaztak, ez a szavazati joggal rendelkezőknek mintegy a 40 százaléka. A magyarok által is lakott települések közül Erzsébetlakon 529-en járultak az urnák elé, ami a szavazati joggal rendelkezőknek a 45,6 százaléka. Szentmihályon 402-en éltek állampolgári jogukkal, ez 50,3 százalékos részvétel. Lukácsfalván volt a leggyengébb az érdeklődés: ott 135-en szavaztak, a szavazati joggal rendelkezőknek a 32,7 százaléka.

Az első jelentések szerint a szavazás folyamán nem történtek súlyosabb rendellenességek.

SZABADKA

Szabadkán reggel hét órakor minden gond nélkül megnyíltak a szavazóhelyek. Összesen 105 szavazóhelyen 130.902 polgár adhatta le voksát az elnökválasztáson este nyolc óráig. A szabadkai börtönben is volt szavazóurna.

Szabadkán összesen 14 szervezet kísérte figyelemmel az elnökválasztást, köztük Ausztrália, az Egyesült Államok, Hollandia, Németország, Nagy-Britannia és Lengyelország nagykövetségeinek képviselői, valamint az OEBS és a CeSID képviselői.

Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, mint mindig, most is a noszai iskolában adta le voksát. Ezt követően újságíróknak elmondta, a VMSZ álláspontja a kezdetektől egyértelmű volt, hogy kit támogat. Felhívta a választók figyelmét, éljenek szavazati jogukkal. Reményét fejezte ki, hogy az első körben a párt által támogatott jelölt megszerzi a voksok 50+1 százalékát, és nem lesz szükség második fordulóra.

Bunford Tivadar, a szabadkai képviselő-testület elnöke a Matko Vuković Általános Iskolában szavazott. Újságíróknak elmondta, az elnökválasztás minden demokratikus országban jog, kötelezettség és lehetőség a polgárok számára, hogy kinyilvánítsák véleményüket, és hogy arra a jelöltje adják le voksukat, aki szerintük a kontinuitást és az ország haladását szolgálja majd.

Este 7 óráig a választási névjegyzékben szerepelő választók 44,3 százaléka voksolt.

TEMERIN

A temerini község területén a négy helyi közösségben 31 szavazóhelyen várták vasárnap az elnökválasztásra a szavazókat. A 18 órai adatok szerint a részvételi arány valamivel 44 százalék felett alakult. A lezárt községi választói névjegyzék szerint 24.781 választópolgár járulhatott a szavazóurnákhoz, közülük 10.922-en 18 óráig szavaztak is, de hogy összesen hányan éltek ezzel a jogukkal, csak az urnák lezárása után derült ki. A községi választási bizottság urnazárásig 50 százalék feletti részvételre számít.

A nap folyamán rendbontás nem történt, csak kisebb és jelentéktelen szabálytalanságokat jegyeztek mint amilyen a lejárt személyi igazolvány, vagy hogy egészséges személy is kérte, hogy otthon szavazhasson. A közösségi oldalon többen megosztották a Polgárok őrségen (Građani na straži) megfigyelőcsoport közlését, miszerint bűnvádi feljelentést tesznek az újvidéki ügyészségen Temerinben is megfigyelt szavazatvásárlás alapos gyanúja miatt. Mások tudni vélik, hogy egyik szavazóhely közelében 3000 dinárért kínálták a kitöltött szavazólapokat.

TOPOLYA

Az elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában Topolya község lakosai 49 szavazóhelyen adhatták le voksukat. A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a községben összesen 29.892 szavazásra jogosult polgárt tartanak nyilván. A Köztársasági Választási Bizottság öt tagot számláló topolyai munkacsoportjának adatai alapján vasárnap 18 óráig a választópolgárok 38 százaléka adta le voksát. A munkacsoporthoz a nap folyamán nem érkezett bejelentés szabálytalanságról. Kislinder Gábor községi elnök délután öt órakor szavazott az úgynevezett Gorica épületében berendezett szavazóhelyen. Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, minden választópolgár szavazata ugyanúgy számít, és fontos, hogy egy-egy ciklus végén a polgárok véleményt nyilváníthassanak.

ÚJVIDÉK

Az országos átlagnál nagyobb arányú volt a választási részvétel Újvidéken, ahol a szavazásra jogosult polgároknak több mint az 50 százaléka járult a szavazóurnákhoz. Srđan Bogosavljević, az Ipsos közvélemény-kutató tisztségviselője elmondta, hogy Vajdaság egész területén magasabb volt a részvételi arány, mint az elmúlt választásokon. Köztársasági szinten 19 óráig a választópolgárok 49,7 százaléka ment el szavazni.

Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti frakcióvezetője, a VMSZ újvidéki szervezetének elnöke az Ostrvo helyi közösségben szavazott.

ZENTA

A zentai községben a községi választási bizottság adatai alapján 32 szavazóhelyen 21.075 polgár adhatta le a szavazatát, ezek közül este 8 óráig a szavazásra jogosultaknak mindössze a 36 százaléka járult az urnák elé és adta le szavazatát.

A községi választási bizottságtól szerzett információk szerint nem történt semmilyen visszaélés a szavazás folyamán, az ellenzék képviselői szerint viszont több helyről is szabálytalanságokat jelentettek.

Egyes értesülések szerint egy községbeli szavazóhelyen olyan személy is voksolt, akinek a neve nem szerepelt a névjegyzékben, egy közösségi oldalon tett bejegyzés szerint pedig Tornyoson 3000–5000 dinárt fizettek egy-egy szavazatért.

Öt évvel ezelőtt a zentai választópolgároknak az 51,5 százaléka vett részt a szerbiai elnökválasztáson.