2024. április 19., péntek

Blagosiljanje crkve na dan grada

Crkva u pomen Sv.Terezi u Senti biće završena uz podršku Mađarske vlade

Do kraja maja će se završiti trokraka kula, do avgusta će se ograditi i park oko crkve, biće postavljen trotoar kao i prostor ispred crkve, petstotina novih sedišta će biti postavljeno. Manifestacija posvećivanja spomen crkve planirana je na dan grada 10. septembra.  

Nakon dvadeset godina, završena crkva u Senti

Nakon dvadeset godina, ostvaruje se san o završetku spomen crkve, započet 1997. godine. Kamen temeljac je postavljen na tristotu godišnjicu bitke u Senti ali je izgradnja trajala izuzetno polako. Bilo je raznih sponzora iz zemlje i inostranstva, a već više od dve godine se održavaju mise u crkvi ali jako puno je još nedostajalo da se ona završi. Dva puta su obećali podršku iz Pokrajinske direkcije ali samo jednom je bila uplaćena jedna četvrtina a ostalo nikad, kasnije su očekivali novac od jednog projekta iz EU, a nakon toga i od fonda Bethlen Gabor. Preko fonda je iz Mađarske vlade, donirano 110 miliona forinti  za završetak crkve. Sveštenik Nađ Jožef je rekao da su beskrajno srećni što su nakon više decenija u mogućnosti da završe crkvu:

- Veoma dug proces je ovo bio, često smo se nadali, razočarali ali na kraju se ipak završava. Pripada nam sedam hiljada vernika, imamo dosta dece na veronauci, skoro tristotine, subotom popodne na misi se skupi 100-150 dece, nedeljom na dve mise dođe oko četiristotine ljudi, tako da je podrška Mađarske vlade došla na pravo mesto.

Sveštenik Nađ Jožef: Imamo puno vernika koji čekaju na završetak crkve

Sveštenik Nađ Jožef: Imamo puno vernika koji čekaju na završetak crkve

- Ovim sredstvima će se u potpunosti završiti crkva i okolina, naravno uvek ima još stvari koje nedostaju ali je ovo najvažnije spremno. Izgradnja je počela početkom marta, a najspektakularniji deo je trokraki toranj čiji će najviši vrh biti trideset metara visok. Prvi sprat kule će biti mesto okupljanja za omladinu. Za sada će biti samo okrečeno a kasnije ćemo ga srediti. Na vrhu će biti krst od prohroma i naše postojeće zvono. Izolacija je završena, sada se radi na unutrašnjem dekorisanju. Nabavili smo pestotina komada stolica za sedenje, spremaju se oltar, sobe za ispovedanje, kabineti. Potrebno nam je i pojačalo, dva velika projektora, i još dosta toga.  

Od donacije će se srediti i dvorište crkve, park, trotoari, šetalište oko crkve kao i ograda koja će biti napravljena od betona i gvožđa. Ispred crkve će biti postavljeno mesto okupljanja od granitnih kocaka.  Dosta stvari ne ide redosledom kojim smo mi to hteli, jer smo uvek radili onaj deo za koji smo dobili donaciju. Tako su, na primer, vitraži odavno postavljeni jer je neko baš za to dao sredstva, kao i lusteri koje su porodice iz Vankuvera donirale, i mnogo drugih stvari na kojima smo zahvalni. Pitaju me da li će crkva ovaj put zaista biti završena. Odgovor je da iako smo dobili mnogo stvari, još mnogo toga treba napraviti u narednim godinama, ali sve u svoje vreme.

Postavićemo zvono koje smo do sada imali u dvorištu, ali ovakvoj crkvi je neophodno najmanje tri mnogo veća zvona ali to sada nije u budžetu. Sat bi takođe trebao biti barem 30-40 cantimetra velik, a polako se nadam da će se sve rešiti- rekao je sveštenik. U crkvi se i tokom ovih radova održavaju mise. Sveštenik nam je rekao i to da će se na dnu tornja postaviti pomen ploča sa imenima većih donora, dok će sa druge strane biti oglasna tabla. Svečano otvaranje se očekuje za 10. septembar.