2024. április 24., szerda

Trećini dece je neophodno

Nastavlja se program pedagoškog razvoja Mađarskog nacionalnog saveta.
Počela je druga faza programa, a nedostaci koji su se pokazali prethodnih godina su prosto iziskivali da se pokrene ponovo- rekla je Aniko Jeras, predsednik Izvršnog odbora MNS-a u Senti na konferenciji za novinare. Dodala je, da ovaj program pruža pomoć deci kod problema sa učenjem, u vidu preventivnog delovanja kao i pomoć kada je problem već nastao, roditeljima i njihovim pedagozima. Pedagozi znaju da deca koja se upišu u prvi razred poseduju veoma različite sposobnosti, velika je razlika u znanju, fizičkom razvoju kao i u motivisanosti. Stručnjaci kažu da je velika potreba da u školstvu, pored sručnjaka koji rade sa decom, i roditelji budu obavešteni o sposobnostima deteta. Statistika je pokazala da veliki broj dece koja se upišu u školu ima problem sa govorom, sa poteškoćama u učenju, a kod mnogih se pokaže i nervna nezrelost. Ove teškoće se primećuju pri usvajanju znanja u matematici, čitanju, pisanju, pa je veoma bitno da se deci pruži pomoć još u predškolskom uzrastu.
Pedagoški razvoj se sastoji iz dva dela: rad sa defektologom i rehabilitacioni program, a oba se primanjuju tokom godine.
Atila Perpauer, zadužen za obrazovanje, kaže da su na teritoriji Vojvodine obišli 16 mesta, i da je u procenjivanju učestvovalo 284 dece. Istakao je da je MNS veoma važan za razvoj svakog deteta, pa su iz tih razloga obilazili i manja naselja. Prilikom obilaska procenjivali su vizuelne sposobnosti, sposobnosti pokreta, kao i verbalne sposobnosti, te zaključili da trećina dece ima neki od problema.
Tokom aprila će se program nastaviti, držaće roditeljske sastanke po školama. Predstavnici MNS-a i pedagozi će obaveštavati roditelje o rezultatima ispitivanja. A u obdaništima će zajedno sa vaspitačima, ako bude potrebno izraditi i individualne programe za decu koja imaju problem. Neće to biti jednokratna pomoć, već imaju u planu da prate decu do trećeg, četvrtog razreda, jer do tog perioda ovaj program može da pruži veliku pomoć.