2024. március 29., péntek

A Duna vízminőségét vizsgálják

Az adai és budapesti középiskolás diákok közös projektumon dolgoznak a Határtalanul! program révén

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és az adai Műszaki Iskola közös projektumot valósít meg Szerbiában és Magyarországon a Határtalanul! program révén, amelyre 1,8 millió forintos támogatást nyertek az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán.

A projektumban huszonhat budapesti és huszonnégy adai diák három-három kísérőtanár társaságában a Duna vízminőségét vizsgálja a magyarországi Visegrádtól a szerbiai Vaskapu-erőműig, majd az eredményekről tanulmányt készítenek. A napokban lezárult a program első fele, miután a budapestiek öt napot töltöttek Adán, illetve a Délvidéken. A program második, befejező szakaszában az adai tanulók és kísérőtanárok utaznak áprilisban Budapestre.

Karácsonyi József, az adai Műszaki Iskola mérnök szaktanára, vajdasági projektumvezető elmondta, hogy a budapesti középiskolával már hatodik alkalommal nyerték meg a pályázatot és bonyolítanak le közös programot. Megjegyezte, hogy az első közös projektumban szintén a Duna vízminőségét vizsgálták, és most arra kíváncsiak, hogy az elmúlt öt évben ez milyen irányba változott, romlott, javult, vagy esetleg stagnál.

– Az adai és a budapesti diákokból öt csoportot alakítottunk ki. A budapesti diákok megismertetik az adai tanulókkal, hogy miként történik a vízmintavétel, milyen összetevőket ellenőriznek a vízben, illetve hogyan ellenőrzik a víz minőségét. Miután a második utazás alkalmával megtörténik az összes vízmintavétel, akkor az adai diákok, akik gépésztechnikusok, számítógépes szerkesztők és a számítógép elektrotechnikusai, ezért jól kezelik a számítógépet, segítenek az eredményeket feldolgozni táblázatok és diagramok formájában, hogy kimutatásokat végezzenek. Az adai és a budapesti diákok közösen dolgoznak – közölte Karácsonyi József.

A budapesti iskola projektumvezetője, Papp Péter testnevelés–matematika tanár szintén a közös munka fontosságát emelte ki, mert ezáltal jobban megismerik egymást a diákok. Megjegyezte, hogy a korábbi közös programok alkalmával végeztek már vízmintaelemzést, készítettek szelektív hulladékgyűjtőt, komposztálót és PET-palack-zsugorítót, valamint túrajeleket festettek föl két túraútvonalon a Pilisben. Elmondta, hogy a program egyik fontos célkitűzése, hogy a magyarországi diákok a közvetlen kapcsolat révén megismerjék, hogyan élnek a külhoni magyarok.

– A diákok meglepődnek, nagyon sokan nem is tudják azt Magyarországon, hogy a Délvidéken, Felvidéken vagy Erdélyben élnek magyarok is, akik ugyanúgy beszélik a magyart, ahogyan bárki Budapesten. A gyerekek nagyon jól megvannak egymással, és innen mindig úgy mennek vissza, hogy másképpen gondolkodnak egy kicsit a külhonban élő magyarokról – magyarázta Papp Péter, aki hozzátette: – A program mindig nagyon jól sikerül, mindig úgy megyünk haza, hogy nagyon jó barátságokat kötnek a gyerek. A program befejezése után gyakran előfordul, hogy meglátogatják egymást. Többször is megtörtént, hogy szerelmi kapcsolat alakult ki a fiatalok között. A program szakmai szempontból azért nagyon fontos, mert sok olyan gyakorlati tevékenységet végzünk a vízméréssel kapcsolatosan, amire iskolai körülmények között nem nagyon van lehetőségük a diákoknak. A péterváradi és a belgrádi várban a történelem szakos kollégám tartott rendhagyó történelemórát, amelyen elmesélte, hogyan zajlottak le annak idején az események. Egészen más hatású, amikor a diák ott áll a várban, körülnéz, és elképzeli, mi és hogyan történhetett, mint amikor bent ül egy tanteremben, és valaki megpróbálja elmondani neki. Ezek mindenképpen hasznos dolgok – közölte a budapesti projektumvezető, aki megjegyezte, hogy a szakmai munka mellett szabadidős és kulturális programokat is szerveztek a diákoknak. Többek között megtekintették a péterváradi várat, Újvidéket és Belgrádot, ahol szintén elmentek a várba, akárcsak Szendrőn és Galambócon. Megtekintették és megkoszorúzták az iskola névadójának, Than Károlynak az óbecsei szülőházát. Ellátogattak Aracsra a pusztatemplomhoz, valamint Törökbecsére, ahol megnézték a Hungária- és a Leiningen-Westerburg Károly-szobrot.